Основний гуманітарний стандарт з якості та підзвітності

Кві 19, 2016

Щодня на планеті незліченна кількість людей з різних верств населення змушена реагувати на гуманітарний виклик – потребу не допустити чи полегшити страждання людей, де б вони не були.

Основний гуманітарний стандарт з якості та підзвітності (Стандарт) встановлює Дев’ять зобов’язань, що їх організації та фізичні особи можуть використовувати для покращення якості та ефективності гуманітарної допомоги, яку вони надають. Він також сприяє кращій підзвітності перед громадами і населенням, потерпілим від кризи: знаючи про свої зобов’язання, гуманітарні організації беруть на себе відповідальність ці зобов’язання виконати.

Стандарт визначає громади та осіб, які постраждали від кризи, головними в гуманітарній діяльності та пропагує дотримання основних прав людини. Він базується на передбачених нормами міжнародного права (у тому числі Міжнародним біллем про права людини) правах на гідне життя, захист і безпеку.

Стандарт описує основні елементи гуманітарної діяльності, основаної на принципах підзвітності та високої якості. Гуманітарні організації можуть використовувати його для приведення своєї діяльності у відповідність із ним. Його можна використовувати як основу для перевірки діяльності, для якої було встановлено cпеціальні стандарти й показники з метою гарантування застосування Стандарту в різних умовах та типах організацій.

Ця публікація була незалежно перекладена за підтримки таких організацій:
Український форум благодійників, МФ «Відродження», НДО Форум в Україні, Офіс ООН з координації гуманітарних питань (OCHA).

Завантажити Стандарт

Наші останні новини