Головне про стратегічне планування: поради ГУРТа

Тра 17, 2016

На основі посібника з Бібліотеки ГУРТа «Все вирішує стратегія» 

До того, як розпочинати свою діяльність, неприбуткові організації мають визначити свою місію, відповівши на запитання «Що ми робимо і для кого?». Необіхдон продумати те, що конкретні люди можуть отримати від результатів діяльності громадської організації. Адже невизначеність місії як орієнтиру може призвести до зайвого розпорошення зусиль. Громадська організація повинна окреслити своє місце у суспільстві і бути впевненою у тому, що має все необхідне для задоволення потреб інших людей.

Уже на етапі планування діяльності громадській організації необхідно визначитись з відповідями на три запитання:

Де ми зараз знаходимося? Щоб визначити, чого організація може досягти, необхідно оцінити сильні та слабкі сторони організації у таких важливих сферах, як фінанси, маркетинг, трудові ресурси. Також варто визначити параметри та межі організації.Куди ми хочемо рухатися? Відповідно до ресурсних можливостей потрібно визначити цілі, яких можна досягнути. 

Як ми збираємося це зробити? Після визначення мети організації необхідно вирішити, що треба робити для її досягнення. При плануванні також важливо виявити та врахувати фактори ризику, які можуть вплинути на реалізацію поставлених завдань. 

На основі відповідей на ці запитання необхідно розробити послідовність дій для досягнення поставленої мети, враховуючи наявність ресурсів та потенціалу організації. Однак, при цьому стратегічний план повинен бути гнучким, аби враховувати змінні показники та зменшувати ризики у процесі прийняття рішень. На початку своєї діяльності організаціям рекомендовано не планувати щось глобальне, що потребує великої кількості ресурсів. Краще починати з невеликого, що може дати реальні результати.

При оцінці процесу стратегічного планування слід відповісти на п’ять запитань:

  1. Чи є стратегія внутрішньо сумісною з можливостями організації
  2. Чи враховує стратегія допустиму ступінь ризику?
  3. Чи має організація достатню кількість ресурсів для реалізації стратегії?
  4. Чи враховує стратегія зовнішні небезпечні фактори та можливості?
  5. Чи є ця стратегія кращим способом застосування ресурсів організації?
План повинен бути реальним і побудованим на реальних можливостях організації. Проте потрібно пам’ятати, що жоден план не може бути виконаним на всі 100%. Найбільшою проблемою громадських організацій є оцінка та критерії успішної діяльності. 
 
Для того, щоб оцінити, наскільки ефективною була ваша діяльність, необхідно дати відповідь на такі запитання:
  1. Чи досягли ви намічених цілей? 
  2. Що вийшло особливо добре? 
  3. Що могло би бути зроблено краще?
  4. Щоб ви змінили у майбутньому? 
  5. Щоб ви повторили? 
Також потрібно визначити, що змінилося в результаті діяльності громадської організації, як її послуги вплинули на конкретних людей, як вдалося змінити структуру проблеми, які соціальні результати діяльності. Таким чином, ви зможете ефективно оцінити діяльність громадської організації.
 
Матеріал підготовлено на основі посібника для громадських організацій «Все вирішує стратегія», виданого Ресурсним центром розвитку громадських організацій «ГУРТ».

 

Наші останні новини