2015 рік для громадянського суспільства: яким його бачать донорські організації

Січ 10, 2015

ГУРТ пропонує вам думки та прогнози представників донорських організацій щодо того, чого варто чекати представникам громадянського суспільства у 2015 році та до яких кроків слід вдаватися.

Станіслав Топольницький, керівник сектору громадянського суспільства та прав людини Представництва Європейського Союзу в Україні:

– Як і в минулі роки, Євросоюз продовжуватиме підтримувати українське громадянське суспільство – як через фінансові механізми, так і через все більший акцент на розбудові можливостей та потенціалу організацій, їхньому ширшому та якіснішому залученні до політичних процесів та прийняття рішень.

З 2015 року почне працювати нова програма підтримки українського громадянського суспільства, що передбачає фінансування в розмірі 10 мільйонів євро.  Загальна мета проектів, що фінансуватимуться цієї програмою з другої половини 2015 року, як раз і полягає в посиленні спроможності та участі ОГС в політичному діалозі та процесах моніторингу і нагляду, щоб забезпечувати поступ реформ в Україні.

Зважаючи на останні події та підписання Угоди про асоціацію, ми маємо великі очікування від організацій громадянського суспільства. Вони мусять і надалі укріплятися як невід’ємна частина демократичної системи. Їхня допомога у вирішенні гуманітарних проблем є неоціненною, а залучення до роботи в конфліктних та пост-конфліктних ситуаціях є надважливим. Мережі та асоціації ОГС набувають все більшої значущості, як на місцях, так і в контексті нової Платформи громадянського суспільства в межах Угоди про асоціацію чи Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. Дуже нагальною також є потреба в тому, щоб українські ОГС робили значно більше, аби наблизитися до громадян, чиї інтереси вони насправді представляють.

Олександра Чувакова, координатор соціальних проектів компанії «Майкрософт Україна»:

– Представникам бізнесу важливо розуміти потреби та можливості для взаємовигідного партнерства. Ми бачимо, що, з одного боку, активізація волонтерства і перехід представників бізнесу в третій сектор дозволяють швидко модернізувати його завдяки використанню бізнес-процесів, як це зробила «Волонтерська сотня». З іншого боку, ми спостерігаємо рефокус усіх ініціатив, пов’язаних з АТО і біженцями, в той час, як безліч проблем залишилися поза увагою громадського сектору і бізнесу. Звичайно, волонтерство і благодійність будуть потроху знижувати свою активність.

Тому можна визначити такі тенденції: збільшиться кількість незареєстрованих груп, що впливатимуть на сприйняття благодійності як різновиду не тільки допомоги, але й шахрайства. Це буде рік донорів, оскільки значно розшириться вибір неохоплених сфер, що потребують підтримки – навчання, лікування, екологія, розвиток бізнесу, консультації стосовно юридичної підтримки. Громадські організації, які зможуть використовувати інструменти бізнесу – аналіз потреб, аудиторії, донорів, власних ресурсів, використання інструментів фандрейзингу і комунікацій, таргетовані пропозиції для донорів, спільні проекти як з ГО, так і з донорами, – зможуть отримати максимальну кількість ресурсів в довгостроковій перспективі. Прикладом такої взаємодії є, наприклад,  благодійна гра «Світ добра».

Катерина Смаглій, директор Київського офісу Інституту Кеннана:

– Я сподіваюся, що в 2015 році громадянське суспільство змінить фокус своєї діяльності з надання гуманітарної допомоги та організації різноманітних патріотичних акцій. Натомість, варто зосередитися на тому, де зараз дійсно є проблеми: адвокації прав різних соціальних груп, всеохоплюючій боротьбі з корупцією (і не лише на рівні декларацій), а також провести відкритий діалог всередині самого громадянського суспільства про ті внутрішні проблеми, які не дають йому розвиватися далі.

Юлія Тірошко, координатор соціальних програм компанії «Монсанто Україна»:

– 2014 рік був дуже важким для всієї України, але в той же час все більше людей та компаній почали активніше долучатися до вирішення соціальних проблем, підтримуючи та започатковуючи громадянські ініціативи. Українське суспільство отримало цінні навички захисту своїх інтересів та поліпшення життя людей шляхом згуртування та спільної роботи.

Очікується, що 2015 рік буде важким в економічному плані, а тому комерційний сектор може скоротити свої витрати на соціальні проекти та благодійність. Водночас цей рік може стати роком великих перетворень для всієї країни, а громадянське суспільство – потенційно потужним важелем у розвитку України. Також протягом 2014 року зросла увага до України з боку міжнародних донорських організацій, у першу чергу, структур країн Європейського Союзу та США, а тому від них можна чекати на збільшення підтримки українського громадянського суспільства. Напевно, значна увага приділятиметься відбудові постраждалим територіям Сходу України. Але при цьому не потрібно забувати й про інші регіони, які також потребують соціальних інвестицій та імпульсу до розвитку.

Контакти

Наші останні новини