Філантропи вже в Херсоні!

Тра 31, 2007

(Філантропія – благодійна діяльність)

2% найбагатших людей володіють половиною світового майна. У той же час, половина найбідніших людей планети володіють лише 1% світового багатства. Такі дані опубліковані у звіті World Institute for Development Economics Research.

За часи Радянського Союзу не було ні бідних, ні багатих, як казали, всі рівні…  Саме тому, мабуть, слово «благодійність», як і слово «секс», не сприймалось «советскім руководством».

Зі здобуттям незалежності в нашій державі виникла потреба не тільки вживати слово «благодійність», але і чинити благодійні дії у відношенні нужденних.

В травні 2006 року Херсонський обласний благодійний фонд «Захист» та молодіжна організація «Нова генерація»  розпочали проект «Розвиток філантропії в громаді» за підтримки Комісії Євросоюзу.

Через рік після реалізації проекту 17 травня 2007 р. Херсонський обласний благодійний фонд «Захист» провів форум „Громада. Бізнес. Громадські організації: через довіру до розвитку”, який було присвячено питанням розвитку філантропії та благодійної діяльності в громаді. В роботі форуму взяли участь представники влади, громадських організацій, бізнесу та засобів масової інформації.

За мету організатори ставили підвищення взаємодовіри бізнесу та громадських організацій, залучення спеціалістів та практиків до обміну досвідом та обговорення шляхів розвитку благодійності в громаді.

Чи вдала була реалізація проекту? Судіть самі.

За рік вдалося залучити до філантропічної діяльності: 75 підприємств та бізнес-структур, 24 приватних підприємця, 1044 приватних особи, 278 школярів. 20 громадських організацій співпрацювали у проекті. 14 державних установ брали участь у акціях фонду. До співпраці на ниві філантропії залучено 16 обласних та всеукраїнських друкованих ЗМІ, 7 радіоканалів, обласне телебачення. На рахунок фонду за час виконання проекту надійшло пожертв коштами та матеріальними цінностями на суму 178965 грн. Фондом здійснено 1058  пожертв реципієнтам. Безоплатні послуги та роботи здійснили 108 донорів.

Це не межа, як розповіла Лариса Польська, Голова Фонду «Захист». Під час реалізації вищезгаданого проекту створено Клуб філантропів. До участі у Клубі залучено 18 лідерів бізнес-кампаній, які займаються благодійною діяльністю або виявляють бажання це робити, в тому числі – три депутати міської ради.

Створення Клубу філантропів дозволило розвинути мережу зацікавлених представників бізнес-кампаній. Вдалося посилити утвердження позитивного іміджу тих, хто прагне вести активну благодійну діяльність у громаді шляхом залучення до благодійної діяльності засобів масової інформації. Дало можливість організаційного зміцнення фонду та посилило впевненість у спроможність подальшої після проектної життєдіяльності організації.

Учасники форуму провели круглий стіл з членами міського клубу філантропів – Полівко О.Л., генеральним директором фірми «Сіті-продукт», депутатом міської ради, Бурдою Т.О., керуючим Херсонською філією «Західінкомбанку» та Бергардом І.В., генеральним директором ВАТ «Херсонрембудтрест».

Проект реалізовано, але робота фонду на цьому не припиняється, а продовжується. Доки в суспільстві будуть нужденні та філантропи, благодійність буде актуальна, головне, щоб благодійників було набагато більше ніж людей яким вони допомагають.

Михайло Колібабчук

Газета «Южный регион» 24 травня 2007 р.

Наші останні новини