Про фестиваль «Золоте зернятко»

Чер 18, 2007

Ідея проведення унікального в Україні фестивалю, участь у якому беруть виключно сільські діти, народилася у 2000 році  в Херсонській області на Україні.

Це перший культурологічний всеукраїнський захід, цільовою аудиторією якого є сільські діти, котрі мають можливість брати у ньому участь тільки завдяки відсутності комерційного підходу до його проведення.

Цьому є пояснення – за останнє десятиріччя змін у суспільстві та економіці в Україні найбільш постраждало сільське населення та сільська культура: у багатьох селах клуби або зруйновані, або не працюють за браком бюджетної підтримки, а батьки-селяни економічно не в змозі займатися творчим розвитком своїх дітей.

Унікальний в Україні фестиваль проводиться традиційно на березі Чорного моря у курортній зоні. Багато з сільських дітей-учасників фестивалю вперше мають змогу подорожувати залізницею, вперше бачать море, а найголовніше – можуть показати свої неабиякі таланти на всеукраїнському рівні.

Під час фестивалю проходять конкурсні змагання, в яких щорічно бере участь 400 дітей віком від 6 до 18 років з 100 сіл 20 як східних так і західних регіонів України (хореографія народна та естрадна, вокал: народний та естрадний спів – як сольний, так і вокальні ансамблі та образотворче мистецтво).

Професійне журі традиційно очолює Заслужена артистка України, співачка Тетяна Самая. Провідні діячі мистецтв України, які є членами журі, проводять під час фестивалю для дітей та керівників художніх колективів майстер-класи, тим самим надаючи їм безцінну професійну допомогу. Переможці конкурсів після фестивалю також отримують патронат від майстрів мистецтв, а організатори фестивалю дбають про їх подальшу участь у всеукраїнських та міжнародних конкурсах, про їх подальше навчання у освітніх закладах культури, про участь найталановитіших у всеукраїнських концертах, у радіо та телепередачах, у відпочинку у таборі „Артек”.

Щорічно фестиваль проводиться за рахунок благодійних внесків й участь у ньому для дітей з незаможних сільських родин, на відміну від інших українських фестивалів, є повністю безкоштовною. Кожного року фонд відшукує серед бізнесменів та підприємців тих, кому небайдуже майбутнє нашої країни, а у 2004 році вперше фестиваль підтримали закордонні друзі українських дітей – „Німецька спілка „Товариш” – допомога  дітям„.

Високий рівень організації фестивалю,визнання його значущості як митцями України, так і українськими засобами масової інформації, позитивні наслідки впливу на дітей стали підставою для державної підтримки. Співзасновником V, ювілейного фестивалю у 2006 році стало Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

[nggallery id=6]

Наші останні новини