Херсон – місто філантропів

Чер 18, 2007

17 травня було підбито підсумки реалізації проекту „Розвиток філантропії в громаді”, який здійснювався в нашому місті Херсонським обласним благодійним фондом «Захист» у партнерстві з молодіжною організацією „Нова генерація” за підтримки Комісії Євросоюзу. Цей проект було започатковано 24 травня минулого року.

Мета, яку ставили перед собою „Захист” і „Нова генерація”, полягала в мобілізації ресурсів громади і бізнесу для вирішення соціальних проблем дітей та сімей, які знаходяться у тяжкому соціальному стані, через надання імпульсу для розвитку філантропії в громаді міста Херсона, а також у створенні умов для продуктивної взаємодії місцевих неурядових організацій (НУО) та бізнесу у вирішенні проблем дітей та сімей вищеназваної категорії.

У рамках цього проекту в липні 2006 – квітні 2007 р.р. було проведено інформаційну кампанію „Філантропом бути престижно”. Серед основних компонентів цієї кампанії було створення просвітницького фільму „Робити добро разом”, який розповідав про благодійників Херсона з історичних часів до сьогодення; виготовлення трьох роликів соціальної реклами, які згодом були розміщені на обласному радіо і місцевих FM-станціях у листопаді 2006 – січні 2007 р.р.; виготовлення та розповсюдження інформаційного буклету „Давайте робити добро разом” зі зверненням до громадян про надання благодійних внесків на конкретні програми місцевих НУО щодо вирішення проблем дітей та сімей, які знаходяться у скруті, з роз’ясненнями про важливість і необхідність здійснення благодійної діяльності.

Крім того, у листопаді – грудні 2006 року проводилися вуличні акції, в яких брали участь не тільки волонтери благодійного фонду „Захист” і молодіжної організації „Нова генерація”, але й студенти трьох вузів міста – ХДУ, ХНТУ, ХДАУ. Головна мета проведення вуличних акцій – збір коштів на облаштування літніх павільйонів у обласному Будинку дитини. В ході цих акцій волонтерами було зібрано майже 1500 гривень.

Для розвинення мережі представників бізнес-кампаній, які бажають займатися благодійною діяльністю, у місті було створено Клуб філантропів, до якого залучено 18 лідерів бізнес-кампаній, в тому числі і депутати міської ради.

У ході реалізації проекту фонд проводив великі та маленькі благодійні акції, до яких залучав не тільки бізнес, владу, місцеві НУО, але й всю громаду міста. Серед таких заходів – благодійний V Всеукраїнський фестиваль творчості дітей села „Золоте зернятко”, в якому взяли безкоштовно участь 400 дітей зі 110 сіл 17 областей України за державної підтримки та благодійних пожертв. Кілька акцій стосувалися надання допомоги сім’ї погорільців Московченко, а також було надано благодійну допомогу у вигляді продуктів харчування одиноким людям похилого віку та інвалідам.

Окрім того, фонд „Захист” організував обласний конкурс художньої творчості дітей та молоді „Лине добро від серця мого”. Кращі роботи учасників були виставлені на благодійний аукціон під час першого благодійного балу зі збору пожертв на облаштування літніх павільйонів-манежів для обласного Будинку дитини, інші роботи передано в дитячі соціальні заклади. Всього за час проведення благодійного балу було зібрано  пожертв на суму – майже 26,5 тисяч гривень.

17 травня поточного року відбувся форум „Громада. Бізнес. Громадські організації: через довіру до розвитку”, який був присвячений питанням розвитку філантропії та благодійної діяльності в громаді. В його роботі взяли участь представники влади, громадських організацій, бізнесу та засобів масової інформації. Організатори форуму визначили мету проведення цього заходу – підвищення взаємодовіри бізнесу та громадських організацій, залучення спеціалістів та практиків до обміну досвідом та обговорення шляхів розвитку благодійності в громаді.

Усі заходи, проведені благодійним фондом „Захист” та молодіжною організацією „Нова генерація”, висвітлювалися у засобах масової інформації. Тож доцільним було проведення конкурсу на краще висвітлення теми філантропії у місцевих ЗМІ. Нагородження переможців конкурсу друкованих засобів масової інформації відбулося на форумі. 1 місце отримала газета «Булава», 2 місце – газета «Новий день», а 3-є – газета « Гривна». Заохочувальні призи отримали і дві херсонські газети – «Горожанин и горожанка»  та газета «Херсонський вісник».

Благодійний фонд „Захист” та молодіжнаорганізація ”Нова генерація” плідно попрацювали протягом року, про що свідчать вищезазначені результати діяльності двох організацій. За рік вдалося залучити до філантропічної діяльності: 75 підприємств та бізнес-структур, 24 приватних підприємця, 1044 приватних особи, 278 школярів, крім того, у проекті співпрацювали 20 громадських організацій, а у акціях брали участь 14 державних установ.

На рахунок фонду за час виконання проекту надійшло пожертв коштами та матеріальними цінностями на суму майже 179 тисяч гривень. Це говорить про те, що в нашому місті збереглися давні традиції доброчинності. Попри те, що благодійників в нашому місті не так вже й багато, головне, що вони є, і це дає нам право впевнено Херсон назвати містом філантропів.

Аліна Волкова
Газета «Херсонський вісник», 07.06.07, №23 (880)

Наші останні новини