До 230-річчя Херсона благодійний фонд «Захист» розпочав благодійний проект

Лип 30, 2008

До 230-річчя Херсона благодійний фонд «Захист» розпочав благодійний проект, за яким буде відремонтовано фасад Херсонської гімназії №6. Підтримало проект ВАТ «Проектно-будівельна фірма «Херсонбуд», голова правління якого – Олександр Борисович Сандік, очолює наглядову раду фонду.

До 230-річчя Херсона благодійний фонд «Захист» розпочав благодійний проект

Історія гімназії № 6 починається з 24 січня 1902 року, коли в Херсоні відкривається навчальний заклад ІІІ розряду. Через деякий час цей заклад стає приватним жіночим училищем, в травні 1908 року – ІІ розряду, в червні 1910 року – І розряду.

19 червня 1911 року Валентина Іванівна Марченко, дружина статського радника, члена Херсонської міської управи Сави Васильовича Марченка, на базі цього училища засновує приватну жіночу гімназію з семирічним терміном навчання. З 20 вересня 1915 року її навчальний заклад одержує назву “Частная женская восьмиклассная гимназия Валентины Ивановны Марченко с правами для учащихся”. Після революції 1917 р. гімназію В.І.Марченко було названо школою №9. В 30-х роках школа перейменовується в школу №6. Завдяки зусиллям директора М.В.Завадського у 1991 році закладу було повернуто статус гімназії, втрачений ще у  1917  році. На той час це була перша гімназія в місті.

Сьогодні гімназія – один з відоміших освітніх  закладів, розташованих в центрі рідного міста, учнівський та педагогічний колективи якого мають вагомі здобутки. Щорічно велика кількість гімназистів стає переможцями предметних олімпіад, конкурсу з української мови ім. Петра Яцика, музикальних, хореографічних, туристично-краєзнавчих та інших конкурсів, займають провідні місця в конкурсах-захистах Малої Академії наук. Наприклад, у 2007-2008 навчальному році призерами ІІ етапу Всеукраїнських олімпіад стали двадцять два гімназиста, ІІІ етапу – четверо гімназистів; п’ять учнів стали переможцями конкурсу імені Петра Яцика; двоє гімназисток стали призерами першого та другого етапу конкурсу-захисту МАН, одна – призером Універсіади Київського міжнародного університету у секції країнознавства.

Випускники гімназії достойно представляють своє місто у провідних вищих навчальних закладах України та зарубіжжя. Учителі гімназії щорічно стають переможцями та лауреатами міських, обласних, республіканських конкурсів “Учитель року”.

До послуг гімназистів: хореографічна студія “Пірует”, вокальний ансамбль “Доміно”; гуртки: “Літературознавство”, історико-правовий, “Юний еколог”, краєзнавчо-туристичний, юних інспекторів дорожнього руху; секції з волейболу, баскетболу, футболу.

Основні реципієнти фонду «Захист» – діти, тож ним постійно проводяться благодійні акції та програми , але не тільки щодо підтримки соціально незахищених малюків та молоді, але й  талановитої, обдарованої та старанної юні, яка незабаром стане опорою та гордістю України. Відтак до 230-річчя рідного міста  учні гімназії №6 пишатимуться оновленим виглядом свого навчального закладу, а херсонці – ще одним відремонтованим будинком  у центрі міста.

Голова ХОБФ «Захист»                     Лариса Польська

Наші останні новини