Проект „Сила громадської взаємодії: зміцнення спроможності місцевих ОГС в сфері представлення інтересів та захисту прав людей з функціональними обмеженнями” ( 01.11.07 – 30.04.08)

Січ 5, 2009

За програмою «Розвиток громадянського суспільства в Україні», яка здійснюваласяся Координатором проектів ОБСЄ в Україні та ТЦК за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.

Мета проекту:

Покращення здатності громадських організацій Херсонської області, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями, до сталого функціювання та вміння планувати та проводити кампанії з представництва та захисту інтересів через посилення організаційних інституцій та співпрацю цих організацій з засобами масової інформації.

Цільова група проекту: місцеві організації громадянського суспільства, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями.

Діяльність, проведена  в межах проекту:

Складання бази даних про зареєстровані громадські організації інвалідів та громадські організації, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями.

Проведено аналітичну та пошукову роботу, яка передбачала насамперед збір інформації та складання бази даних про зареєстровані громадські організації інвалідів та громадські організації, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями. Така інформація збиралась шляхом направлення запитів до органів юстиції, управлінь соціальної політики, відділів внутрішньої політики районних державних адміністрацій. Створену базу даних  розміщено на сайті ХОБФ „Захист” www.zahyst.ks.ua

Завдяки реалізації проекту вперше в області створено базу даних місцевих ОГС, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями, наявність якої сприятиме у подальшій співпраці таких організацій, обміну досвідом роботи, можливістю реалізації партнерських проектів. Завдяки створеній базі проведено аналіз наявності ОГС в районах області, який показав, що в 13-ти (з 19-ти) районів  зареєстрованих ОГС, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями, немає.

Проведено конкурс серед представників ОГС щодо участі у тренінгових програмах.

Проведення тренінгів

Проведено три дводенних тренінги – „Менеджмент НУО”, «Проведення кампаній з представництва та захисту інтересів», «Написання проектів». Учасники тренінгової програми мали завдання розробити кампанії або акції із захисту прав та представлення інтересів.

Надання консультацій  учасникам тренінгових программ

За весь період реалізації проекту працівниками ХОБФ «Захист» та тренерською группою надавалися консультації учасникам тренінгової програми. За запитами надано телефоном 50 консультацій. В офісі  проекту – 12 консультацій. Більшість консультацій стосувалися роботі з фінансового менеджменту, фандрейзінгу, можливостям отримання підтримки влади, пошукам партнерів для здійснення діяльності, створенню коаліцій.

Видання та розповсюдження спеціального методичного посібника з питань планування та проведення громадськими організаціями інвалідів кампаній з представництва та захисту прав інтересів

Видано 500 екземплярів  методичного посібника для громадських організацій,  що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями «Планування й проведення кампаній представництва інтересів і захисту прав». Посібник розповсюджено серед учасників тренінгової програми, зацікавлених ОГС під час підсумкового круглого столу за проектом, через Херсонську централізовану бібліотечну систему до бібліотек м. Херсона було направлено 45 методичних посібників, 415 посібників направлено до районних та сільських бібліотек через центральні районні бібліотеки, які отримали необхідну кількість методичок для кожної сільської бібліотеки.

Робоча зустріч учасників тренінгової програми

24 квітня 2008 року в м. Херсоні перед підсумковим круглим столом проведено робочу зустріч учасників тренінгової програми, на якій спільно обговорено і проаналізовано кожний проект, розроблений і підготовлений учасниками  до презентації на круглому столі.

Підсумковий круглий стіл

24 квітня 2008 року  у м.Херсоні проведено підсумковий круглий стіл. У роботі круглого столу взяло участь 27 учасників, серед яких активістів ОГС – 19, засобів масової інформації – 7, органів місцевого самоврядування- 1.

Діяльність у межах проекту виконана повністю.

Результати впровадження проекту

Очікувані результати:

  • 20 активістів місцевих ОГС, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями, застосовуватимуть навички планування та управління діяльністю неурядових організацій, розробки соціальних проектів, використання різноманітних засобів зв’язків із громадськістю.
  • Діючі ОГС – учасники проекту налагодили контакти, обмінялися досвідом роботи, отримали навички партнерських дій та висловили наміри про співпрацю, наприклад, у відстоюванні  в своїй місцевості прав вільного доступу до приміщень загального користування.
  • вперше в області створено базу даних місцевих ОГС, що діють в інтересах людей з функціональними обмеженнями, за якою сформовано відповідний Довідник, який розміщено на сайті організації;
  • посилено спроможність 17 ОГС в сфері планування та впровадження кампаній з представництва та захисту інтересів людей з функціональними обмеженнями.
  • розширено коло професійних зв»язків та відносин відповідних ОГС з місцевими засобами масової інформації, місцевими органами влади. Наприклад, активісти Нижньосірогозьської районної спілки інвалідів «Оріон» стали брати участь у сесіях районної та селищної рад, виносити свої питання на розгляд депутатського корпусу, організації Каховського міського товариства «Надія» та  Каховського товариства інвалідів «Вікторія», використовуючи набуті знання та навички знайшли розуміння та підтримку у місцевої влади.
  • під час навчальної програми учасниками розроблено 9  проектів кампаній з представництва та захисту інтересів, які будуть реалізовані після завершення проекту. Завдяки проекту покращана обізнаність громадськості про діяльність ОГС, що діють  в інтересах людей з обмеженими можливостями.


Неочікувані результати:

  • обговорення на тренінгах проблеми слабкої розгалуженості організацій по захисту прав та інтересів інвалідів активізувало учасників тренінгової програми: один з учасників тренінгової програми – Андрій Жилко (м. Каховка) ініціював створення, очолив та зареєстрував нову громадську організацію – місцевий осередок Всеукраїнської молодіжної громадської організації «Гаудеамус» на базі Каховської філії університету «Україна»;
  • позитивна інформація про цікаві тренінги за проектом поширена учасниками тренінгових програм, як наслідок – на останній з тренінгів за своєю ініціативою та за свій рахунок приїхали 5 студентів Каховської філії університету «Україна»;
  • неочікуваним результатом є також подяка більшості тренерів за надану можливість провести навчальні програми для такої важкої категорії слухачів, як інваліди, та за набутий досвід роботи з такою аудиторією;
  • Довідником зареєстрованих організацій інвалідів та організацій, що діють в інтересах людей з обмеженими можливостями, наразі користуються громадські організації з інших регіонів України;
  • підготовлені за проектом учасниками тренінгів проекти програм кампаній з представництва та захисту інтересів дві організації стали переможцями у конкурсі міні-проектів, який провела місцева громадська організація Молодіжний Центр «Тотем» за підтримки фонду Баторія. За наслідками конкурсу підтримана реалізація проектів «Фестиваль «Стимул» для людей з обмеженими можливостями» Новокаховського реабілітаційного клубу для інвалідів з порушенням опорно-рухового апарату «Фенікс» та  проект «Хочу все знати» Херсонської обласної організації Українського товариства сліпих (УТОС).
  • Співпраця з організаціями-виконавцями проектів за програмою «Розвиток громадянського суспільства» дійсно сприяла такому розвитку. Завдяки реалізації в області одразу декількох різнопланових проектів привернуто більшу увагу громади до проблем людей з функціональними обмеженнями, що має більший резонанс та результативність. Самі ОГС – цільова группа відчули підтримку з боку громадскості. Фонд «Захист» взяв на себе консолідуючу функцію, об’єднав зусилля ОГС – виконавців проектів у налагодженні співпраці з представниками цільової групи, що має позитивний результат.

Наші останні новини