Стимул – зазирнути в минуле

Лют 24, 2009

Слушна думка: хто не пам’ятає минулого, той не має майбутнього, стосується як окремої людини, так і суспільства в цілому. Тож обласний конкурс для школярів «Моє родове дерево», який, стартував 1 лютого та триватиме до 15 квітня, пропонує здійснити екскурс у минуле свого роду кожній сім’ї. Його мета — не лише зазирнути в коріння свого роду, а й виявити цікаві особистості в історії Херсонщини, сприяти тіснішому спілкуванню дітей з представниками старшого покоління.

Історія практично кожної сім’ї несе в собі чимало таємниць, унікальні факти та відомості про особистостей, гідних повернення з не буття. Варто лише зазирнути в архіви, поритися в домашніх альбомах, розпитати у найстарших домочадців. Відродження інтересу до минулого своєї родини має виховувати в сучасних дітях повагу до своїх пращурів. Зрештою створене спільними зусиллями усіх членів сім’ї генеалогічне дерево стане важливим історичним документом вашої родини, відправною точкою для подальших досліджень. Тож організований конкурс передусім має на меті не суперництво між його учасниками за краще оформлення та якнайповніше висвітлення свого родоводу, а виступає стимулом до початку досліджень, поповнення історичної спадщини Херсонщини новими яскравими особистостями, котрі неодмінно виринуть у роботах юних дослідників. Впевненість у цьому висловили під час прес-конференції з нагоди старту конкурсу його організатори — голова Херсонського обласного благодійного фонду «Захист» Лариса Польська, директор Херсонської філії ВАТ «Кредобанк» Юрій Зубко та координатор проекту, заступник директора обласної бібліотеки для юнацтва ім. Бориса Лавреньова Тетяна Ігнатова.

Підсумки конкурсу «Моє родове дерево» будуть оприлюднені 15 травня — у Міжнародний день сім’ї — на великому родинному шоу в обласному палаці молоді. Кращі роботи відзначать цінними призами та експонуватимуться у холах найкрупніших книгозбірень обласного центру, після чого повернуться їх авторам.

З умовами конкурсу можна ознайомитися в школах та бібліотеках, куди передані відповідні методичні матеріали, а також на сайті БФ «Захист». Перший тур пройде в районах області, а обласний етап конкурсу підіб’є підсумки серед переможців з районів. Планується, що володар гран-прі у винагороду отримає сучасний ноутбук.

Олена Антоненко.
Новий день №7 (48450) 12.02.2009р.

Наші останні новини