Родове дерево – дерево пам’яті!

Тра 28, 2009

З давніх давен існувала традиція: кожен повинен знати свій рід до сьомого коліна поіменно. Чим більше людина знала про свій рід, чим довше жила пам’ять про померлих родичів, тим більше берегли і підтримували живих.

Привернути увагу сімей Херсонщини до повернення цих традицій поставили за мету благодійний фонд «Захист» та громадська організація «Дія» та провели обласний конкурс для школярів «Моє родове дерево». Документально підтверджена участь 980 сімей у складанні родових дерев, а це означає, що батькі і діти провели величезну роботу з пошуків коріння, вивчення історії і роду, а отже і історії країни.

Наслідки проведеної роботи просто вразили! До заключного обласного туру надійшло 230 робіт з усіх районів та міст області. Це дрслідницкі роботи, художні роботи (зображення родового дерева), описи родоводів, які оформлені фотографіями та архівними сімейними документами, а також нариси «Найцікавиша особистість в історії моєї родини». Були відкриті дійсно нові історичні сторінки про наших земляків!

Засновником давнього роду Лупанової Владислави, другокласниці з Нової Каховки, був син хорватського короля Мирослава – Елем, а прапра-бабуся Солодухіна-Орлова Марина Дмитрівна була нащадком графів Орлових. На Херсонщині живуть нащадки молдавського князя Бука-цель. А ще є потомки геніального Олександра Пушкіна.

Наприклад, прадідусь Степенко Василя з Каховки – легендарна особа. Саме прадід Василя віз із Берліна до Фленцбургу у ставку гроссадмірала Деніца «Акт про капітуляцію Німеччини». В родині зберігають цінну реліквію – пропуск для перетину кордонів за підписом командуючого адмірала Жукова. Скільки нового діти дізналися про колективізацію, розкулачення, голодомор. І все це – не з  підручника, а з сімейних історій! Одна з учасниць, другокласниця пише,  що так багато ще ніколи не спілкувалася з бабусею. «Я вперше почула слово «басмач», а ще не зовсім розумію, хто такі комуністи. Але все це для мене дуже цікаво і я буду продовжувати вивчати історію сім’ї».

І ось 15 травня, в Міжнародний День сім’ї, в обласному Палаці молоді на «Великому родинному святі» відбулася урочиста церемонія нагородження переможців. Гран-прі присуджено двом учасникам конкурсу: Хмілю Микиті – учню Херсонської ЗОШ №26. Сім’я дослідила 11 поколінь, в яких віднайшла 150 сімей з 430 осіб. Найстаршим у роду виявлено Ан-тонія Вадона (приблизно 1687 року народження), який в той час мешкав у Франції. Для дослідження використані архіви Франції та України. Династія Вадонів – це відома династія суднобудівників, які вписали свою сторінку в історію судно-будівництва на Херсонщині. Від Херсонської облдержадміністрації Микита нагороджений путівкою в «Артек».

Другий переможець Гран-прі Букацель Дмитро – учень Херсонської ЗОШ №18. Вже кілька років сім’я Дмитра вивчає свій родовід. Дослідження, яке провела родина виявило 12 поколінь, в яких визначено та підтверджено документально більш як 400 предків. Дмитро отримав у нагороду ноутбук.

По одному 1 місцю визначено серед учасників з районів області, а всього присуджено 22 перших місця. Всі діти отримали від спонсора великі м’які іграшки, а від ОДА – путівки на оздоровлення влітку на морі.

До Дня захисту дітей виставку робіт фіналістів конкурсу буде розміщено в дитячій галереї «Синій кіт» та організовано відвідування учнями шкіл Херсона та гостями міста.

Все приходить на землю, і все колись її покидає. Лишається тільки пам’ять. Добре, якщо ми будемо це розуміти і зберігати історію своїх родин. Мені дуже сподобався в конкурсній роботі вислів однієї з родин: «Конкурс завершився, але наша робота тільки розпочалася». Так і має бути.

Голова благодійного фонду «Захист» Лариса Польська
Булава №21 (772), 21.05.09

Наші останні новини