Круглий стіл «Розвиток соціальної корпоративної відповідальності бізнесу в Україні»

Жов 14, 2009

20 серпня 2009 року в Херсоні проведено круглий стіл за проектом «Розвиток соціальної корпоративної відповідальності бізнесу в Україні», який реалізується Фундацією князів-благодійників Острозьких (м.Рівне) за підтримки Фонду імені Ч.С.Мотта. ХОБФ «Захист» є партнером Фундації у здійснені проекту в Херсонській області.

Учасники круглого столу визначили тенденції, проблеми та окреслили можливі шляхи для подальших змін у розвитку корпоративної благодійності на Херсонщині, обговорили шляхи переходу Херсонського обласного благодійного фонду «Захист» з принципів роботи традиційного благодійного фонду на принципи роботи фондів розвитку громади. Обговорення проходило на підставі аналізу опитування 100 бізнесменів Херсонщини, яке провів ХОБФ «Захист» у липні 2009 року.

Основна ціль заходів, які визначені учасниками круглого столу як пріоритетні – налагодити співпрацю місцевого бізнесу, неурядових організацій, влади та ЗМІ у розвитку цивілізованої філантропії.

Р Е З О Л Ю Ц І Я

круглого столу «Розвиток корпоративної благодійності на Херсонщині:

проблеми та перспективи.

м.Херсон                                   20 серпня 2009 р.

Обговоривши проблеми та перспективи розвитку корпоративної благодійності на Херсонщині, учасники круглого столу – представники місцевого бізнесу, ЗМІ та громадських організацій визначили  певні тенденції та окреслили можливі шляхи для подальших змін.

Корпоративна філантропія в чистому вигляді не є системним та поширеним явищем у середовищі херсонського бізнесу. У той же час благодійну діяльність в різний спосіб та в різній формі здійснює велика кількість бізнес-компаній. Прослідковується тенденція формування у бізнесу розуміння необхідності співпраці з громадськими організаціями та благодійними фондами. Отже, перспектива розвитку корпоративної філантропії в значній мірі залежить від достатньої поінформованості та обізнаності бізнес-компаній про роль в цьому процесі громадських та благодійних організацій, від посилення ролі та позитивного іміджу НУО у вирішенні соціальних проблем суспільства.

Для розвитку корпоративного благодійництва на Херсонщині необхідно:

  • Провести у регіоні силами громадських організацій та ЗМІ роз’яснювальню роботу: що таке „соціально відповідальний бізнес” та яким чином соціально відповідальна позиція впливає на конкурентноздатність самого бізнесу, провести регіональний форум бізнесу, семінари для громадських організацій, широку інформаційну кампанію в місцевих ЗМІ. Сформувати в усіх верств населення, насамперед у підприємців та влади, розуміння значення поняття „соціально відповідальний бізнес” та його ролі для розвитку суспільства.
    • Подолати стереотипи значної частини підприємців до ініціатив громадських організацій.
    • Підтримати ідею створення на базі Херсонського обласного благодійного фонду «Захист» фонду розвитку громади, який буде на конкурсній основі відбирати актуальні та фахові проекти у галузі соціальної відповідальності, акумулювати благодійні внески місцевого бізнесу для фінансування цих проектів громадських організацій та ініціативних груп, допомагати формуванню в Херсонській області ринку соціальних проектів та програм,  діалогу авторів соціальних проектів та фінансових донорів із середовища бізнесу.
    • Посилити контакти з владою: необхідно, щоб уже у найближчий час влада на всіх рівнях прийняла фонд розвитку громади – БФ «Захист» як головного партнера та консультанта у справі побудови діалогу з соціально відповідальним бізнесом. Створити за підтримки влади систему поширення та репутаційної відзнаки тих бізнесів, які просунулися у конкретних напрямках соціальної відповідальності .
    • Засобам масової інформації розвивати атмосферу, що сприяє благодійності, шляхом:

• підтримки і популяризації зразків для слідування з навколишнього оточення;

• надання більш об’єктивної інформації про створення капіталу і тих, хто його створює;

• включення благодійних інтересів і зобов’язань як частини будь-якого загального спектру  людей.

Ефективні та продуктивні відносини між бізнесом та НУО є цінністю для обох сторін, оскільки лише спільними зусиллями вони можуть покращити якість життя людей, сприяти стабільному розвитку та процвітанню.

Оскільки корпоративна благодійність є важливою частиною соціальної відповідальності бізнесу як перед суспільством в цілому, так і перед громадою, ми сподіваємось, що вона стане у нагоді всім, хто переймається проблемами Херсонщини та її громадян.

Наші останні новини