Конкурс учнівських соціальних проектів

Тра 19, 2010

30 квітня 2010 року у м. Херсоні відбувся конкурс учнівських соціальних проектів. Та перш ніж розповісти більш детально про цю подію та результати, трішки історії.

Проект «Час приймати рішення» спрямований на розвиток громадської активності старшокласників та студентів на рівні територіальних громад районних центрів Херсонської області через залучення їх до вирішення локальних соціальних проблем шляхом впровадження учнівських соціальних проектів. Цільовими групами проекту стали учнівська та студентська молодь 4 територіальних громад Херсонської області, а саме молодіжні громадські організації та ініціативні групи Скадовського, Каховського районів, м. Нової Каховки та м. Херсона. Першим кроком було проведення тренінгового курсу (два дводенні тренінги) «Участь молоді у процесах прийняття рішень» та «Соціальне проектування», що відбувся 25- 28  лютого в м. Херсоні. Протягом 4 днів 16 учасників шукали відповіді на запитання: Громадянське суспільство – Що це або Хто це? Як підлітки та молодь можуть взяти участь у процесах прийняття рішень? Що таке учнівський соціальний проект та навіщо він потрібен? Далі пройшов марафон тренінгів у громадах – «Розробка учнівського соціального проекту»: Херсон – 17 березня, м. Нова Каховка – 20 березня, м. Каховка – 22 березня та м. Скадовськ – 24 березня. Тренерами виступали – координатори у громадах та учасники попереднього чотириденного тренінгового курсу. Тривалість тренінгу – 1 день, але його насиченість та результати вражають. За 8 годин учасники з’ясували, що таке проект, розглянули поняття учнівського соціального проекту. Після теоретичного екскурсу поринули у практику – кожна група визначилась з проблемою, на вирішення якої буде спрямовано їх майбутній проект. Далі – від проблеми до мети. Потім – завдання проекту, планування дій, кошторису.

Закінчився місяць плідної роботи наших активістів – на адресу «Нової генерації» до 30 квітня надіслано 12 аплікацій учнівських соціальних проектів. Члени конкурсної комісії були не лише в захваті від ідей та масштабів проектів, вразило те, що шляхи вирішення тих чи інших проблем пропонувалися самими учнями та студентами. Проекти цікаві, не повторюють один одного і що дуже важливо – йде не просто разове розв’язання локальної проблеми зусиллями громади, а й залучення органів місцевої влади до їх вирішення. Виражається це в участі молоді у процесах прийняття рішень шляхом внесення змін до місцевих молодіжних програм, розробкою положення про місцевий конкурс соціальних проектів та затвердження механізму його реалізації тощо.

Розрив у балах був досить незначний, адже кожен проект заслуговує на фінансування та реалізацію. Не можу не згадати ідею створення шкільного радіо “Школа FM” (м. Херсон, Спеціалізована школа І-ІІІ ступені №52. Проект євроклубу «Sirius» (м. Нова Каховка) стосовно відновлення дитячого майданчику, що потягне за собою ланцюгову реакцію стосовно «другого» життя інших майданчиків міста. Проект молодіжної організації «ДІЛО» (м. Каховка) – «Ми бачимо наше місто чистим». «Молодь обирає спорт» проект ЗОШ I-III ступенів №3 м. Скадовська. Про кожен проект слід написати окрему статтю, адже одним реченням досить важко передати весь зміст та результати, які можливо отримати після їх реалізації.

Отож, за результати засідання конкурсної комісії переможцями стали наступні проекти – «Два покоління – одна мета» (м. Каховка, МО «ДІЛО»), «Прес-центр «Шкільна газета» (м. Скадовськ, ЗОШ І-ІІІ ступенів, №3), «Діти – дітям!» (м. Херсон, Спеціалізована школа І-ІІІ ступені №52) та «Досвід – запорука майбутнього» (м. Нова Каховка, Міська рада учнівського самоврядування). Більш детальний опис проекті можна буде знайти на сторінках бюлетеня «Громадський барометр», що розповсюджується безкоштовно МО «Нова Генерація», а також в новинах на сайтах

http://www.socioprostir.org.ua,

http://www.school52.ks.ua,

http://novakahovka.com.ua,

http://www.kakhovka.ks.ua.

Проект «Час приймати рішення» реалізує МО «Нова генерація» (м. Херсон) за підтримки Міністерства закордонних справ Данії, що була надана через ПРООН та Творчий центр ТЦК

Підготувала – Світлана Хачатрян

e-mail: nisve53@mail.ru

телефон/факс: 41-03-00, 48-57-48

Сайт: www.socioprostir.org.ua

Наші останні новини