ТИЖДЕНЬ ПРАВ ДИТИНИ

Лис 16, 2011

Так назвала свій проект ініціативна група з числа батьківського активу та педагогів зразкового дитячого театру «Арт-Ідея» Херсонської гімназії №3, подаючи його на конкурс міні-грантів «Місто, дружнє до дітей» , який у жовтні оголосив Херсонський обласний благодійний фонд «Захист» . Ініціативна група стала одним з трьох переможців конкурсу й цікаво та корисно реалізувала свій проект.

Протягом тижня проведено цілу нізку заходів: круглий стіл «Проблеми. Пошуки. Рішення.» для заступників директорів шкіл з виховної роботи, тренінг для педагогів «Актуальні проблеми підлітків», диспут «Особистісні проблеми дітей групи ризику», семінар-практикум для керівників театральних колективів «Скарбничка досвіту», захід за технікою медіації «Старший молодшому», День відкритих дверей для категоріальних дітей м/р «Корабел», чотири заходи з педагогічного всеобучу «Саме Вас чекає дитина» для батьків 5-х, 6-х, 7-х та 8-х класів. Учасники заходів, а загалом охоплено більш як 600 батьків, педагогів, керівників дитячих творчих колективів та безпосередньо самих дітей (в основному з категорії так званих “важких”) отримали нові зання, дискутували з проблем захисту прав дітей на Херсонщині, обговорювали можливості покращання дотримання Конвенції ООН про права дитини на місцевому рівні та ще раз перед батьками ставили питання про посилення батьківської відповідальності за виховання дітей, як головного чинника нормального розвитку та виховання маленької людини.

Результатом тижня права в Херсоні є залучення 24 категоріальних дітей до роботи у гуртках, надання восьми дітям психологічної допомоги та привернення уваги дорослих до проблем захисту прав дітей. А вдалося це у великій мірі завдяки основному компоненту у проведенні всіх заходів – перегляду психологічної вистави «Світло, яке дає надію», яку щоразу давали діти-артисти зразкового дитячого театру «Арт-Ідея» Херсонської гімназії №3 (керівник – Антоніна Грендаш).

Спектакль цей – як бачення “права дітей очима самих дітей”. Він дійсно заставляв замислитися дорослих, особливо батьків про своє ставлення до дітей, й нікого не залишав байдужими. Тому великим попитом користувалися диски із записом спектаклю, який після тижня прав дитини демонструватиметься у багатьох навчальних закладах Херсона. А самі діти-артисти, до речі, стали героями тижня права не тільки завдяки численним показам вистави, але й взяли участь та отримали перемогу на ХІ Всеукраїнському «Театральному форумі – 2011» у Києві, де виставили на кокурс цей спектакль.

Це був форум дитячих та студентських аматорських театрів, у якому змагалося 12 колективів з Дніпропетровська, Одеси, Кіровограда, Кривого Рога, Жовтих Вод, Херсона, Кієва зі спектаклями на тему прав дитини.
Тож, вітаємо переможців!!!
На фото- театр “Арт-Ідея” з головою журі Театрального форуму , Народною артисткою України Раїсою Недашковською
Лариса Польська

Наші останні новини