Здай кров – врятуй життя!

Лют 27, 2012

Можливо ТИ навіть не здогадуєшся, як багато ти можеш зробити для людей,чиє життя залежить саме від тебе. Кожна дитина, яка захворіла на рак,сподівається на твою допомогу! Онкохворим малюкам постійно потрібна донорська кров. В твоїх силах ВРЯТУВАТИ життя дитини!

Херсонський обласний благодійний фонд «Захист» вже другий рік поспіль разом з обласним художнім музеєм ім. О.О. Шовкуненка здійснив акцію збору коштів для придбання дефіцитних ліків для діток, хворих на рак. Минулого року завдяки пожертвам херсонців фонд придбав та передав гематологічному відділенню обласної дитячої клінічної лікарні ліків на 7 373 грн., при чому це були такі ліки, яких не тільки в лікарні не було, а навіть у аптеках міста, тому фонд шукав та закуповував їх у інших містах.

У середині лютого цього року завершилася друга така акція зі збору пожертв, за якою було зібрано 8 486 грн. Наразі фонд шукає потрібні препарати та витратні матеріали і обов’язково звітується через ЗМІ перед громадою за цільове використання благодійних пожертв херсонців.

Так ось заглиблюючись у проблему онкохворих дітей, ми дізналися й зрозуміли, що не менш важливим для спасіння цих малюків є нявність у відділенні препаратів крові.

Про важливість цієї проблема йшлася мова на прес-конференції , яку влаштував фонд «Захист» за участю Лагутіної Ганни Григоріївни – заступника головний лікар Херсонського обласного центру служби крові та Редькіної Віри Гаврилівни – завідуючої відділенням гематології Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні. Саме вони наголошували, що про гостру потребу донорської кровібільшості городян стає відомо лише тоді, коли біда стукає в двері їх дому — близька людина потрапляє на операційний стіл, у дружини тяжкі пологи,дитині необхідна багаторазова гемотрансфузія.Нажаль в Херсоні втрачені традиції донорства й їх треба поновлювати. Першими, хто відгукнувся, стали студенти Херсонського державного університету – Студентський волонтерський рух «Власний вибір», який разом з благодійним фондом «Захист» оголосили проведення з 28 лютого по 2 березня акції «Здай кров – врятуй дитину» зі збору крові для дітей, які проходять лікування в гематологічному відділенні Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні з діагнозом «лейкоз».

Наразі в університеті йде запис добровольців – донорів. Але ми сподіваємося на відгук небайдужих херсонців, які приєднаються, стануть донорами крові та рятувальниками життя малюків. Акція – короткострокова, але стати донором можна у будь-який день й після неї, адже життя триває, й хочеться, щоб воно тривало й у тих наших земляків, які на межі життя та смерті!

Тож ЯКЩО ТИ ВИРІШИВ ДОПОМОГТИ:

Адреса Херсонського обласного центру крові:

вул. Миколаївське шосе – 7,

з 8:00 до 13:00 щодня,

вихідні: субота та неділя

т. 42-03-72 (за цим телефоном можна отримати консультацію та визначити день особистої благодійної акції)

При собі необхідно мати:

паспорт з пропискою у м. Херсоні чи Херсонській області

Інформація для донора:

– надання довідки від Станції переливання крові ,яка забезпечує право на звільнення від навчання або роботи на два дня;

– талон на безкоштовні обіди протягом двох днів після здачі крові у кафе «Струмок».

У разі відмови донора від обіду можна отримати у тому ж кафе пакет соку, або дві шоколадки.

Донору треба пам’ятати, що:

– за дві доби до здачі крові НЕ МОЖНА вживати алкоголь (навіть пиво);

– у день перед здачею крові з 16:00 не вживати жирної їжі: сир, творог, сметана, йогурт, сало… та банани;

– в день здачі крові зранку категорично не можна їсти, можна пити чай або каву з цукром без нічого.

УМОВИ, ЗА ЯКИХ ЛЮДИНА НЕ МОЖЕ СТАТИ ДОНОРОМ:

– Наявність захворювання сифілісом або снідом в анамнезі;

– Якщо було захворювання на інфекційний гепатит, туберкульоз;

– Якщо людина стоїть на обліку в наркологічному чи психоневрологічному диспансері;

– Наявність захворювання на бруцельоз, токсоплазмоз чи малярію в анамнезі;

– Якщо є захворювання на виразку шлунку або дванадцятипалої кишки;

– Хронічні захворювання печінки чи нирок, онко-захворювання, цукровий діабет, злоякісні форми гіпертонії, черепно-мозкові травми, серцеві захворювання, алергії (важкі шкіряні захворювання);

– Недавнє операційне втручання, видалення зуба, пологи або лактація;

– В жінок з дня останньої менструації має минути 5 днів.

– Якщо було захворювання на ОРВІ чи лікування антибіотика- ми –має минути один місяць після моменту одужання.

– Донором може стати людина віком від 18 до 57 років.

Жодна людина не може передбачити своє майбутнє, і коли ми стикаємося із тією чи іншою проблемою, тільки тоді починаємо шукати причини та засоби її вирішення. Ніхто нам не надасть гарантій, що завтра чи пізніше перед нами не стане проблема пошуку крові у зв’язку із критичним станом здоров’я. Тому ми звертаємося до вас, херсонці «Здай кров – врятуй життя!»

Лариса Польська,

голова Херсонського обласного

благодійного фонду «Захист»

Наші останні новини