Захист прав людини – це повага до людської гідності

Сер 1, 2012

Центр правової інформації та консультацій (ЦПІК) ХОО КВУ продовжує свою роботу як осередок правозахисту бідних верств населення у м. Херсоні (шість сіл і селищ входять до Херсонської міської ради). Програма громадського консультування та робота громадської приймальні ХОО КВУ реалізується вже протягом останніх 13-ти років.

Мета нашої програми: сприяти подоланню правової та соціальної ізоляції бідних верств населення шляхом підвищення їхніх правових можливостей  шляхом юридично-консультативної та просвітницької діяльності Центру правової інформації та консультацій в м. Херсоні та селах і селищах, що входять до Херсонської міської ради.

Місія ХОО КВУ: якнайширше розповсюдження та виховання цінностей громадянського суспільства у громадах міста, формування почуття людської гідності та поваги до прав людини, подолання правового нігілізму та тотальної суспільної недовіри, поступове накопичення соціального капіталу.

Наразі зростає потреба більшості населення України, яке є бідним, у безоплатній правовій допомозі: офіційна статистика свідчить, що мешканці Херсона отримують найнижчу середньомісячну зарплату в Україні, на 25 місті серед всіх областей країни.

Люди скаржаться, що міська влада не зважає на їхні заяви та скарги. Будь-які проблеми, чи то ЖКХ, чи тарифи, чи сміття на вулицях, чи снігові затори, чи протиправне вирубування здорових та цілющих для міста дерев, чи забудови страшними спорудами і без того  дуже малої кількості зелених насаджень в місті, чи то порушення санітарних державних та міжнародних стандартів екології – все це неможливо вирішити по закону, на який влада не зважає і виносить свої рішення без обов’язкових громадських слухань. Участь громадян у прийнятті владних рішень люди не можуть реалізувати. Особливо ця проблема загострилась після виборів 2010 року.

Низька правова культура населення приводить до відсутності бажання захищати свої права, до небажання жити за законом, до соціальної вразливості, корупції, страху, пасивності, покори, тотальної соціальної недовіри та повної зневіреності у соціальній справедливості. Державна концепція формування системи безоплатної правової допомоги (Указ президента України від 9 червня 2006 року) покладає організацію первинної правової допомоги на органи місцевого самоврядування, але вони неспроможні самі цю проблему вирішити і пересилають всіх своїх клієнтів до нашого Центру.

З січня 2012 року набули популярності безкоштовні Курси правової та комп’ютерної грамотності для бідних людей та людей похилого віку.

З липня 2012 року почав роботу сільський консультпункт Центру правової інформації та консультацій ХОО КВУ в Чаплинському районі Херсонської області. Прийом громадян здійснюється в приміщенні районного Управляння юстиції. Згідно договору про співпрацю с Головним Управлінням юстиції в Херсонській області. В майбутньому плануємо створити такі консультпункти в кожному з 18-ти сільських районів Херсонської області.

Головні правові послуги, які надає наш Центр вразливим верствам населення:

  • правова інформація та консультації громадянам – первинна юридична допомога;
  • складання судових позовів – вторинна юридична допомога;
  • роз’яснення законодавства та повноважень різних гілок влади;
  • допомога у складанні документів;
  • правова просвіта населення та навчання основам право захисту;
  • інформування щодо діяльності Центру організацій громадянського суспільства;
  • активізація територіальних громад та розвитку громадських ініціатив; активізація громадян для різних кампаній едвокасі – захисту громадських інтересів;
  • он-лайн консультації на сайті ХОО КВУ www.politics.kherson.ua

Координати Центру:  73036, м. Херсон – 36, Придніпровський спуск, 1, офіс 8, тел. для запису на прийом юриста: (0552) 325-026. Прийом громадян ведеться з понеділка по четвер, з 9.00 до 16.00, п’ятниця – робота з документами.

Галина Бахматова – керівник Центру правової інформації та консультацій ХОО КВУ

Наші останні новини