І щоб душа трудилася…

Лис 12, 2012

У Цюрупинському професійному ліцеї майже чотириста дітей щороку оволодівають спеціальностями:  автослюсар, електрозварник, електромонтер, кравець, швея, тракторист-машиніст.

Поряд з професійними й загальноосвітніми знаннями в ліцеї прагнуть дати дітям початкові уроки громадянськості, залучити у вільний від навчання час до волонтерської та благодійної діяльності, яка безпосередньо  впливає на формування  позиції активного члена суспільства, надає відчуття потрібності, розуміння і переконання, що навколишній світ, який, можливо, буває не дуже добрим до тебе, можна міняти власними благородними вчинками.

Дев’яносто відсотків учнів ліцею – це діти з малозабезпечених неповних, багатодітних сімей,  крім того тут здобувають професію 69 дітей- сиріт.

Волонтерський загін «Прометей» утворився в профліцеї у 2009 році.

До участі в ньому залучені усі групи, тобто усі діти почергово виконують волонтерські місії, беруть участь в благодійних акціях та заходах.

Спочатку об’єктом турботи ліцеїстів став Цюрупинський дитячий будинок, де вони по-різному проявляли себе: прибирали територію (до речі інструменти для цього теж відремонтували самі), проводили розважальні заходи, виїздні концерти до Дня інвалідів, дня Святого Валентина. Готуючи ліцеїстів до першої зустрічі з дітьми-інвалідами, педагоги мали певні  хвилювання: яким буде перший контакт? Та на радість обох сторін перший і подальші зустрічі були щирими, веселими, змістовними.  Наприклад, на день Святого Валентина дити-вихованці дитячого будинку виконували роль журі, оцінюючи художню програму ліцеїстів.

З розширенням кола волонтерської дії в полі зору учнів ліцею з’явилися пацієнти комунального закладу для людей похилого віку. А віднедавна важливим об’єктом прояву благодійних вчинків стали діти, які подовгу лікуються в обласній дитячій фтізіо-пульманологічній лікарні, розташованій у Цюрупинську. Учні ліцею проводять з хворими малюками ігри, розіграші, показують веселі сценки, пригощають солодощами, фруктами. З такою місією вже побували майбутні автослюсарі, трактористи-машиністи. Естафета добрих справ в рамках акції «Відкрий дитині серце» продовжується.

Рік тому, коли Цюрупинська міська благодійна організація «Фонд громади» ім.Софії Фальц-Фейн» розпочинала свою діяльність, волонтерський корпус професійного ліцею з готовістю відгукнувся та підтримав заходи Фонду Софії. Це участь у анкетуванні жителів міста з метою вивчення потреб громади, у акціях «Відкрий дитині серце» та  «За життя у чистому довкіллі».

Сьогодні ліцеїсти –  активні учасники програми Фонду – школи «Доктор клоун», де вони готуються до цікавого спілкування з хворими дітьми.

Їх одухотворені, радісні обличчя після кожної успішно здійсненої благодійної акції – наочне підтвердження, що діти-волонтери у цій діяльності духовно зростають, стають активними та  будуть достойними громадянами нашої країни.

 

А.Радіонова, голова правління благодійного фонду ім.Фонду Софії

Наші останні новини