А в ХЕРСОНЕ???

Вер 4, 2014

Запорізькі чиновники контролюють благодійні фонди, куди стікається понад 15 мільйонів гривень «шкільних внесків»

Шкільні та дитсадкові внески батьків у Запоріжжі акумулюються на рахунках благодійних фондів, до яких причетні місцеві чиновники з відділів освіти, включно з головною «освітянкою» міста Раїсою Чухрай. Про це пише Вікторія Бутко у газеті «Субота-плюс».

Практично в кожному з семи районів міста існує свій благодійний фонд, який працює з переважною більшістю шкіл і дитсадків. Всі ці фонди нібито організовані батьками учнів. Але насправді організації зареєстровані за адресами, за якими розташовані районні відділи освіти. І керують цими фондами не батьки школярів, а самі чиновники (співробітники шкіл та відділів освіти).

Наприклад, з дитсадками і школами в Жовтневому районі працює тільки один Благодійний фонд «Освіта». Його керівником із правом підпису є Тетяна Желуденко – юристконсульт відділу освіти Жовтневого району.

У Ленінському районі благодійним фондом-монополістом є БФ «Промінь» (на його рахунок надходять гроші батьків учнів із семи шкіл та 15 дитсадків району). Керівником цієї організації є Людмила Міщенко – секретар начальника районного відділу освіти. А серед переліку засновників – повна тезка начальника відділу по роботі із зверненнями громадян міськвиконкому Наталія Авраменко.

У Комунарському районі Запоріжжя гроші з 10 шкіл і 17 дитсадків району перераховуються до БФ «Магістр», яким управляє заступник начальника відділу освіти Комунарського району м. Запоріжжя Вікторія Проніна. Кілька місяців тому розгорівся скандал за її участю. Директор школи №17 Анатолій Данько розповів, що Проніна змусила його підписати документи про те, що у його школі був проведений ремонт на 30 тис грн. Бюджетні гроші до школи так і не дійшли.

У свою чергу невеликий БФ «Тріумф» формально працює тільки зі школою №107. Керівник цієї організації – Ірина Сулима, заступник директора школи. А серед засновників цього фонду значиться начальник міського департаменту освіти, депутат міськради від Партії регіонів Раїса Чухрай.

За даними видання, мінімальний щомісячний внесок до фонду класу і школи сьогодні становить 30 гривень з учня. За даними міського департаменту освіти, цього року за шкільні парти сядуть близько 58 тисяч школярів, а це значить, що середня сума внесків по всіх школах Запоріжжя становитиме 1,74млн грн. на місяць, або 15,66 млн грн. за дев’ять місяців навчального року. І це йдеться лише про школи, без дитсадків.

Нещодавня перевірка діяльності благодійних фондів, проведена міською прокуратурою, встановила наявність фінансових порушень в кількох організаціях. Однак назвати, в яких саме у прокуратурі відмовилися, посилаючись на презумпцію невинуватості. За словами прокурорів, порушити кримінальні справи тут складно через брак доказів.

Наші останні новини