Антикорупційний семінар у Херсоні

Лип 3, 2015

26 червня в Херсоні відбувся семінар на тему «Місцевий громадський контроль за використанням державних коштів».

Захід було проведено експертами Міжнародного центру перспективних досліджень в рамках проекту «Місцевий громадський контроль за використанням державних коштів». Семінар викликав зацікавлення у місцевих активістів, представників ЗМІ та регіональної влади – участь в роботі взяли 20 учасників.

Вже традиційно А. Октисюк і Я. Ковальчук розповіли присутнім про новації антикорупційного законодавства і можливості їх практичного застосування.

Громадські активісти, в свою чергу, звернули увагу на те, що лише каральними методами корупцію побороти неможливо. Важливо також застосовувати інструменти морально-етичного впливу.

Однією з важливих проблем в Херсонській області вважають «роздуті» штати чиновників і держслужбовців. Переважна більшість з них, на думку активістів, є неефективними в роботі. Учасники заходу висловили занепокоєння тим, що в результаті децентралізації кількість чиновників може лише зрости. Як альтернативу вони пропонують передати бізнесу право на виконання більшої частини адміністративних послуг.

Також серед негативу був відзначений потужний принцип кругової поруки серед місцевих представників правоохоронних органів, прокуратури та суддівського корпусу. Це робить малоефективною боротьбу з корупцією.

Однак, в порівнянні з іншими регіонами, на Херсонщині наявні і успішні приклади боротьби з корупцією, – говорять експерти МЦПД. Завдячувати цьому можна активному громадянському суспільству регіону.

Загалом, учасники семінару залишилися задоволеними візитом експертів, адже, через брак комунікації центральної влади з регіоном, саме подібні заходи компенсують інформаційний дефіцит на місцях. Херсонці подякували представникам МЦПД за візит та висловили сподівання на нові зустрічі та експертні дискусії.

Організацію семінару здійснив Фонд громади Херсона “Захист”.

Наші останні новини