Історія успіху від Білозерського районного осередку Херсонської обласної молодіжної громадської організації «Молодіжний центр регіонального розвитку».

Чер 8, 2016

Історія успіху від Білозерського районного осередку Херсонської обласної молодіжної громадської організації «Молодіжний центр регіонального розвитку». Це ще одна організація, яка стала субгрантером Фонду громади міста Херсон “Захист” за проектом “Українська регіональна платформа громадських ініціатив” і за фінансової підтримки Європейського Союзу змогла втілити у життя власний проект «Бюджет сільської ради – відкритий для громади».

Відкриті бюджети: сільради Білозерського району отримали рекомендації громадськості

 

З 22 по 25 лютого команда проекту «Бюджет сільської ради – відкритий для громади» відвідала Музиківську, Петрівську, Радянську та Широкобалківську сільські ради, в яких за круглим столом обговорили чинне законодавство та надали місцевій владі рекомендації, як і в який термін треба оприлюднювати публічну інформацію про бюджет у 2016 році.

Юрист проекту Людмила Загоровська розповіла, що саме, і коли сільська рада має оприлюднювати для громадян: «Відкриття бюджету для громади та його обговорення можливе за умови, якщо місцеві органи влади зроблять доступними документи, що стосуються бюджету. Це і бюджетна пропозиція виконавчого комітету місцевої ради, звіти про виконання бюджету на середину року та звіти про моніторинг, бюджетні звіти на кінець року та аналітичні доповіді, де дано оцінку виконання бюджету та інші. За статтею 28 Бюджетного Кодексу України органи влади забезпечують публікацію інформації про місцеві бюджети, здійснюють публічне представлення інформації про бюджет, оприлюднюють інформацію на своїх офіційних сайтах, які вже до 21 квітня цього року мають бути створені в кожній сільраді”.

Керівник проекту Елла Петренко поділилася першими його результатами: “Слід зазначити, що деякі сільські ради не стали чекати від нас офіційних листів з рекомендаціями, а вже почали змінювати свою роботу у сфері оприлюднення інформації. Так, після участі у тренінгу з нових медіа Томинобалківська сільська рада створила власний блог та сторінку у мережі Facebook. Деякі сільські ради активно інформують своїх громадян у соціальних мережах. Співпраця з Широкобалківською сільською радою призвела до того, що 18 лютого були прийняті зміни до Статуту громади. Ці зміни розробляла команда проекту. Вони стосуються таких нововведень, як електронні петиції (колективні звернення громадян, що дають можливість донести свої ініціативи до місцевої влади). До речі, Широкобалківська сільська рада вже шукає розробника для офіційного веб-сайта, а Музиківська сільська рада модернізує вже наявний веб-сайт, щоб він відповідав усім вимогам та був інформативним для громади. Колектив Петрівської сільської ради виявив неабияку зацікавленість до участі в інших проектах, є  бажання вчитися проектному менеджменту для розвитку своєї громади та залучення додаткових коштів”.

Як мешканці громади, так і представники влади зрозуміли, що байдужість, безініціативність аж ніяк не сприяють розвитку громади. Тільки активна громадська позиція людей, участь у проектах та співпраця громади та місцевої влади принесе добробут та розвиток у село.

 

Наші останні новини