75 000 000 благодійної допомоги украв Національний банк в українських сиріт і хворих людей

Лис 14, 2016

Внаслідок політики Нацбанку з ліквідації банків благодійні організації втратили мільйони гривень міжнародної технічної допомоги, грантів і пожертв громадян та бізнесу. До Українського форуму благодійників звернулося близько 10 організацій із подібною проблемою. Загальна сума втрат благодійних пожертв, про які нам відомо – 75 000 000 грн. Як повернути кошти благодійників і запобігти іміджевим втратам України?

Разом із юристами благодійних фондів і юридичних компаній УФБ запропонував законодавчі зміни. У дослідженні проблеми і розробці законопроектів брали участь: Олег Волошинович, Адвокатська Компанія “Косило та Партнери”; Тетяна Трикоза, Адвокатська фірма “Династія”; Світлана Вовк та Богдана Демідонт, Юридична фірма “Девосо”.

28 жовтня 2016 року Верховна Рада зареєструвала законопроекти «Про внесення змін до Закону України “Про судовий збір” (щодо звільнення від сплати судового збору за позовами до банків, віднесених до категорії неплатоспроможних щодо вкладів фізичних осіб-вкладників, благодійних пожертв та надходжень за проектами міжнародної технічної допомоги)» №5316 та «Про внесення змін до Закону України “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб” (щодо захисту благодійних пожертв та коштів за проектами

міжнародної технічної допомоги) №5317.

Право судитися дорого коштує

Низка благодійних організацій намагалися повернути кошти через суд. Щоб справу розглянули, слід сплатити судовий збір, який обраховується від суми позову. Наприклад, за позовом Фонду “Добробут громад” щодо повернення коштів міжнародної технічної допомоги потрібно сплатити 206 000 грн. Де їх брати? Це нікого не цікавить. Виходить замкнене коло: і кошти втрачені, і до суду не звернешся.

Що пропонують законопроекти 5316 і 5317

Зміни до законів «Про судовий збір» і “Про систему гарантування вкладів фізичних осіб”, розроблені УФБ і юристами, передбачають такі шляхи до вирішення проблем:

1. Надати право благодійним організаціям перевести свої кошти в інший банк упродовж місяця після того, як її банк оголошено неплатоспроможним (внесення змін до ЗУ «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» в частині відповідного доповнення переліку зобов’язань банку, на які не поширюються обмеження, встановлені п.1 ч.5 ст. 36 Закону (щодо задоволення вимог вкладників) після введення тимчасової адміністрації).

2. Включити вимоги благодійних організацій та суб’єктів міжнародної технічної допомоги у другу чергу задоволення вимог кредиторів банку замість сьомої.

3. Звільнити благодійні організації та суб’єктів міжнародної технічної допомоги від сплати судового збору, шляхом внесення змін до ст. 5 ЗУ «Про судовий збір».

Законопроекти 5316 і 5317 – рецепт розмороження благодійних коштів і стосунків із донорами

Нині міжнародні донори, корпоративні і приватні благодійники відмовляються підтримувати благодійні фонди. Адже відсутні гарантії того, що благодійні кошти знову не зникнуть. Для благодійних організацій законопроекти 5316 і 5317 – на сьогодні єдина можливість правового захисту благодійних пожертв міжнародних та вітчизняних донорів, а також повернення Україні іміджу країни, яка вміє не лише збирати благодійні кошти, а й розумно ними розпоряджатися.

Втрати в цифрах, іменах і долях

Останніми місяцями були заморожені мільйони євро за програмами Європейської Комісії в таких банках, як «Надра», «Фінанси і кредит», «Петрокоммерц», «Укрінбанк», «Хрещатик». Наприклад, в ПАТ «Укрінбанк», поки проходив міжнародний тендер, стали недоступними близько 950 тис. євро, які були надані для закупки ліків Харківською обласною державною адміністрацією.

Іншим прикладом є грошові кошти в сумі еквівалентній понад 700 тис. доларів США, які були отримані Міжнародним Благодійним Фондом “Добробут Громад” на підставі угод між урядами України і Сполучених Штатів Америки безпосередньо від Уряду США, а також в якості обовязкового співфінансування від самого Фонду, який використовував власні ресурси так і залучені від інших неурядових організацій, осіб приватного права (наприклад, Heifer International, Danone Ecosystem Fund, Dantrade та інші) на виконання програми «Розвиток сімейних ферм, об’єднаних в кооперативи»/ Такі кошти стали фактично втраченими після введення Тимчасової Адміністрації та наступної ліквідації ПАТ “КБ “Хрещатик”.

Благодійний фонд Богдана Гаврилишина внаслідок визнання неплатоспроможним банку «Хрещатик» втратив близько 45 млн. грн. благодійних пожертв, які мали бути направлені на виховання патріотичної, соціально активної та професійної молоді. Щорічно фонд виділяв 1 млн грн на розвиток Національної скаутської організації ПЛАСТ. У результаті втрати благодійних коштів діяльність Фонду та реалізація міжнародних молодіжних програм опинилася під загрозою, частину з них уже зупинено.

Міжнародна благодійна фундація «Отчий дім» і Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ» в наслідок визнання неплатоспроможним Банку «Надра» втратили благодійні пожертви сукупно в сумі 2 290 400. Через це допомогу не отримують діти-сироти та діти, позбавлені батьківської опіки, самотні літні люди, молоді мами, які опинились у складних обставинах життя. Діяльність обох організацій призупинена.

Діяльність Всеукраїнського Фонду відтворення видатних пам’яток історико-архітектурної спадщини імені Олеся Гончара, яка реалізується відповідно до однойменного Указу Президента України від 1995 року, також сьогодні під загрозою через нестабільну роботу банківського сектору та визнання неплатоспроможним банку «Фінанси та кредит». Фонд втратив усе, що було накопичено роками завдяки благодійним внескам тисяч людей, трудових колективів, банківських структур, комерційних компаній, української діаспори. За 20 років благодійної діяльності фонду з руїн постали десятки видатних пам’яток історії України.

Джерело: www.ufb.org.ua

Наші останні новини