Історія успіху від кримськотатарського культурно-спортивного центру “Куреш”

Лип 11, 2017

«Тільки тим історія належить, хто сьогодні бореться й живе»

«Спогади докучливі, як нежить,
Що тій славі принесуть нове?
Тільки тим історія належить,
Хто сьогодні бореться й живе»

Василь СИМОНЕНКО

Саме з цим, вже історичним, слоганом пройшов конкурс серед учнів старших класів на кращі учнівські твори, присвячені історії національно-визвольної боротьби українського та кримськотатарського народів із тоталітарним режимом СРСР і відлунню історичних паралелей до сьогодення у боротьбі за державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Конкурс успішно завершився у травні 2017 року.

У присутності більш ніж 1000 своїх ровесників при повному залі ККЗ «Ювілейний» свою нагороду (не лише почесну грамоту переможця, а й цінний приз) отримав переможець конкурсу, учень 11 класу Первомайської ЗОШ І-ІІІ ступенів Верхньорогачицького району Херсонської області Артамонов Сергій. На фото він та його керівник – учитель української мови та літератури Шаболдов О.В.

У своїй конкурсній роботі учень гармонійно і вдало поєднує історичні факти минулого із сьогоденням. «Голодом і терором стверджувалася радянська влада. Три голодомори пережили українці у 1922-1923, 1932-1933 та 1946-1947 роках. Колективізація, масові заслання, русифікація України й Криму. Нова влада робила все, щоб раз і назавжди упокорити загарбані землі, стерти історичну пам’ять підкорених народів. Тож чи дивно, що об’єктом терору стала національна інтелігенція? Тридцяті роки ХХ століття стали чорними в історії українського й кримськотатарського народів. На звільнені землі – а за цими сухими словами смерті й скалічені долі мільйонів – масово завозилися поселенці з Росії. Це вони потім радо прикличуть «руській мір» на «свої історичні землі».

Як розповів вже кілька днів потому Сергій, перемога у конкурсі сильно вразила його однокласників, які були скептично налаштовані. Вони не вірили не те що в його перемогу, а взагалі у те, що конкурси щось дають. Тому цей успіх доказав, що ті, хто борються, мають шанс отримати від життя щось більше ніж ті, хто пливе за течею. Як написав  колись Тарас Шевченко, «борітеся та поборете, вам бог допомагає». Саме це організатори і намагалися довести молоді: без пам’яті про минуле, без аналізу історичних фактів, без щоденної боротьби неможливо перемогти в сучасному світі.

Дана ініціатива БО «Кримськотатарський культурно-спортивний центр «Куреш» була втілена у життя завдяки проекту «Українська регіональна платформа громадських ініціатив», який виконується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

У Херсонській області цей проект адмініструє Фонд громади міста Херсон «Захист»

 

Наші останні новини