В Херсоні відбувся Регіональний діалоговий форум «Медіація для школярів: від конфлікту до порозуміння»

Гру 21, 2020

Регіональний діалоговий форум «Медіація для школярів: від конфлікту до порозуміння»  відбувся 21 грудня 2020року.

Розпочався форум з презентації Школи Миру, що була відкрита у Херсонській  гімназії №6 Херсонської міської ради   у рамках проекту «Побудова миру в Україні: розвиток у дітей та молоді здібностей до ненасильницького вирішення конфліктів» за підтримки Фонду громади міста Херсон «Захист»,  у партнерстві з Дитячим ФондомНімеччини KinderhilfswerkChildFundDeutschland та Всеукраїнськоюгромадською організацією «Поруч» за фінансової підтримки Інституту міжнародних відносин InstitutfürAuslandsbeziehungen (ifa) , що фінансується міністерством закордонних справ Німеччини AuswärtigesAmt FederalForeign Office у рамках програми фінансування zivik.

Завдання Школи Миру: сприяти навчальним закладам Херсона у розвитку побудови миру та медіації шляхом поширення культури мирного вирішення конфліктів у дітей та молоді.

В Школі Миру створені умови для спілкування учнівської молоді, проведення  зустрічей, семінарів і тренінгів по запобіганню насилля у шкільному середовищі. Про це під час презентації розповіла керівник  Школи Миру Наталя Шальнова.

За час існування Школи Миру на базі гімназії №6 було організовано і проведено тренінги«Соціальна згуртованість у школі» «Медіація для школярів: від конфлікту до порозуміння», «Стратегія розвитку та роботи клубу медіаторів  в Школі Миру». Створено Клуб медіаторів, відкрито Клас миру, проведено презентацію літератури з психології спілкування, запобігання конфліктів в колективі. Учні Класу миру створили осередок інтелектуальної гри «Дебати».

Гостям форуму представили учасників новоствореного Клубу медіаторів гімназії  та запросили всіх до співпраці.

Голова Фонду громади міста Херсон «Захист» Лариса Польська закликала учасників форуму користуватися створеним майданчиком, ділитися досвідом у соціальних мережах та на онлайн-платформах.

Друга частина Регіонального діалогового форуму  «Медіація для школярів: від конфлікту до порозуміння»  почалася з панельної дискусії на тему медіації у школі, яку провела Катерина Білоконь. Спікери наголосили на необхідності запровадження нових сучасних підходів щодо шкільної медіації та створення умов у навчальних закладах для  системної роботи з  мирного розв’язання шкільних конфліктів.

Серед запрошених на форум  були  Олена Мельник -психологиня, медіаторка, тренеркапроєкту «Мирна школа», кандидатка на сертифікацію при Міжнародному центрі ненасильницького спілкування (CNVC), м.Одеса; Артем Мартиненко – завідувач навчально-методичної лабораторії практичної психології та соціальної роботи Херсонської академії неперервної освіти; Олена Кравчук -тренерка-медіаторка, психологиня Херсонської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів №27  і психологи навчальних закладів освіти Херсона.Саме вони ділилися досвідом роботи з присутніми.

За даними Міністерства юстиції України, незважаючи на відсутність спеціального законодавства, Україна може похвалитися своїм власним досвідом застосування процедури медіації, який підтверджує високу ефективність застосування цього інституту при вирішенні конфліктів.

На території України діє ціла низка Регіональних Груп Медіації, які об`єдналися в Асоціацію Груп Медіації України та Український Центр Порозуміння, який активно займається впровадженням програм примирення потерпілих і правопорушників та просвітницькою діяльністю у цій сфері.

Наші останні новини