Херсон у майбутньому: що думають Херсонці про відновлення міста

Жов 10, 2023

Для більшості херсонців відновлення міста означає як фізичну складову (відбудову міста – 57%), так і не матеріальні аспекти: виявлення колаборантів (53%) і підготовчу роботу до відновлення (створення концепції або стратегії відновлення – 44%, і пошук інвесторів – 44%). При цьому спостерігається одностайність такого бачення відновлення незалежно де зараз знаходиться людина – фізично в громаді, чи в іншому населеному пункті України чи за кордоном.

Якщо говорити саме про відбудову, то тут серед пріоритетів (понад 80%) опинилася житловий фонд та об’єкти охорони здоров’я. При цьому для тих, хто зараз живе в Херсоні важливішою є відбудова житла (87%), а для тих, хто живе деінде – лікарні і поліклініки (85%).

Відновлення роботи медичних закладів є пріоритет №1 для всіх херсонців (94%), №2 – освітні заклади (65%), № 3 – заклади соцзахисту (42%).

Суттєві відмінності є в оцінках коли саме треба починати відновлення. Хоча більшість вважає, що це треба робити після відсунення ворога на безпечну територію, таких суттєво більше серед тих, хто виїхав (85%). Серед тих, хто зараз знаходиться в громаді таких 71%.

Більшість опитаних вважає, що відновлення має відбуватися перед усім за кошти держави-агресора (79%). Також більше половини сподівається на допомогу міжнародних організацій (61%) та держави (54%).

Більшість херсонців готові особисто взяти учать у відновленні міста: 62% – кажуть, що готові займатися благоустроєм, 58% – брати участь у толоках, 49% – надавати інформаційну підтримку, 35% – донатити на відновлення.

Більше половини (62%), з тих, хто виїхав з Херсону збирається повернутися. З них більшість (53%) – за умови припинення обстрілів. І 82% вважає, що це зараз не на часі. В цих питаннях спостерігається негативна динаміка щодо частки тих, хто збирається повернутися (-23% сумарно «так» і «за умови припинення обстрілів») та позитивної оцінки умов повернення (-1 сумарно «так» і «скоріше так») порівняно з липнем 2023 року.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

Долучайтесь до нових опитувань  на платформі Почути громаду Херсона 
Ваша думка важлива!

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.


Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини