Херсон, культура, майбутнє

Лис 3, 2023

Першими у Херсоні мають відновлювати роботу культурні інституції, які працюють з дітьми та молоддю: 65% респондентів вважає, що у місті після припинення обстрілів мають запрацювати дитячі гуртки, 49% – навчальні заклади культурного спрямування, 38% – музичні школи, 31% – мистецькі студії. Тобто передусім має запрацювати не ентертеймент (сфера розваг), а освіта в сфері культури.

 

Без роботи театрів, кінотеатрів, бібліотек, музеїв опитані теж не бачать відновлення. Причому запит на відновлення у сфері культури по всім напрямам на 5-10% більше у тих, хто зараз не в Херсоні, а знаходяться в інших містах та селах України або за кордоном.

Херсон – театральне місто. Саме цей вид мистецтва має стати пріоритетним у місті – так вважає 70% опитаних. У трійку мистецьких пріоритетів увійшли також музика (60%) та образотворче мистецтво (51%), які теж мають глибоко вкорінену традицію у місті.

Так само херсонці хочуть бачити у місті театральний фестиваль (70%), фестиваль сучасного мистецтва (57%) та фестиваль вуличної їжі (55%). Тож в цій сфері херсонці пропонують відновити ті фестивалі, що вже проводилися у місті. Причому запит на проведення фестивалів також більше у тих, хто зараз не в Херсоні, а знаходяться в інших містах та селах України або за кордоном.

Якщо говорити про нові культурні ініціативи, то ми з’ясували, що переконливій більшості херсонців до вподоби ідея створення музею, присвяченого війні та окупації (90%). А ось ідея створення музею під відкритим небом на місці Меморіального цвинтаря підтримується вже половиною опитаних. Ще 23% вважають, що там має бути парк.

Ідея перенести святкування Дня міста на інший день більшістю херсонців (59%) не була підтримана. Ти, хто вважає, що Дня міста треба перенести на інший день (26%) вважають, що 11 листопада – це найкраща ініціатива. Таких серед них трохи більше половини.

Можна також впевнено говорити, що день визволення Херсона від російських окупантів набув для херсонців особливого значення. На думку 65% опитаних цей день має обов’язково святкуватися.

Щодо частки культурної складової в бюджеті міста, то одна десята від усієї суми місткого бюджету була визначена 41% опитаних як оптимальна. Але для більшості 10% – це замало. Третина вважає, що 10-20% – це норма, інші хочуть ще більше.

Щодо механізмів фінансування, то учасники опитування воліють, щоб сфера культури фінансувалася з міського бюджету на конкурсній основі. Таких серед опитаних 63%. 62% вважає, що треба активно залучати також кошти міжнародних донорів.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

 

Долучайтесь до нових опитувань  на платформі Почути громаду Херсона 

Ваша думка важлива!

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини