До і після: Як змінилося життя херсонців після повномасштабного вторгнення

Січ 10, 2024

  • Життя в умовах війни та евакуації призвело до значних змін в житті херсонців. Більше половини (53%) змінили роботу, тип свого заняття. Збільшилася кількість непрацюючих (+28%).  Очікувано, що для значної частини опитаних ці зміни були пов’язані з низхідною соціальною мобільністю — третина (30%) херсонців відкотилася назад по кар’єрній драбині. Проте 11% вдалося підвищити свій соціальний статус, знайти нові життєві перспективи та збільшити свої прибутки. Причому більше таких виявилося серед тих, хто виїхав з міста. 
  • В 2022 році більшість херсонців залишилася без відпочинкової відпустки. В 2023 році ситуація в робочій сфері дещо стабілізувалася і більше третини опитаних вже могли дозволити собі відпустку.
  • Підвищується і мовна компетенція херсонців. 27% повідомили, що в даний час вивчають іноземну мову. До трійки найбільш затребуваних мов потрапила англійська, німецька та польська. Вивчають мови херсонці переважно самостійно.
  • Попри те, що в медіа часто пишуть про розвалені під час війни родини, дані опитування показують, що кількість розлучень та овдовінь хоч і підвищилася, але не критично. Розпад подружжів як зареєстрованих, так і незареєстрованих більше декларували респонденти, які зараз знаходяться в Херсоні.

 

  • Дані опитувань підтверджують складну демографічну ситуацію у Херсоні, яка і до початку повномасштабної агресії була непростою. Лише 7% опитаних сказали, що в їх родинах (розширених) в 2023 році народжувалися діти. Половина з них народилася у Херсоні, половина — за межами міста.
  • Більшість тих, хто виїхав з міста, зараз проживає в орендованому житлі. Якщо до війни 88% тих, хто виїхав з міста, жили у власному житлі, то зараз таких серед них лише 4%. Такі незручності дехто компенсував придбанням власного авто – 6% мігрантів купили машини після 24-02-2022.
  • Новорічні свята були для херсонців не такими, як до війни. Приблизно половина тих, хто раніше встановлював новорічну ялинку вдома, не робили цього на ці новорічні свята.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

 

Долучайтесь до нових опитувань  на платформі Почути громаду Херсона 
Ваша думка важлива!

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини