Херсон: урбанізм та нерухомість.Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження

Чер 14, 2024

Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади).

Мета дослідження: оцінити громадську підтримку урбаністичних ініціатив
у Херсоні та ситуацію з нерухомістю.

Ключові результати:

Більшість опитаних херсонців (71%) вважає, що головною ідеєю відновлення Херсона має стати не повернення всього, як було до війни, а створення нового міста. Причому загальне бачення головної ідеї відновлення міста з жовтня 2023 року не змінилося.

Більшість урбаністичних ініціатив, які вже стали ознакою європейського міста, були сприйняті позитивно. Найбільшу підтримку викликала ідея інклюзивності міського простору – 97% респондентів вважають, що в Херсоні треба забезпечити всі будівлі загального користування пристроями для маломобільних людей. Більше половини також підтримали ідеї обмежити використання великої реклами (бігбордів та ін.) у місті (85%); зробити історичну частину міста заповідною зоною, щоб зберегти його історичний вигляд (84%); перенести порт-елеватор за межі міста та створити одну велику набережну від морського порту до «Воєнки» (75%); створити «Карту херсонця» – іменну пластикову картку, яка є платіжною карткою та матеріальним носієм персональних даних утримувача карти й підтримує додатки, пов’язані з наданням і обліком заходів соціальної підтримки та інших інформаційних сервісів і послуг (71%); надавати пріоритет розвитку велосипедного транспорту, а не автомобільного (68%); робити частину проспекту Незалежності (Ушакова) пішохідною у вихідні та святкові дні (58%); ліквідувати всі МАФи (кіоски, лавки, ларьки) у місті (54%). А ось ініціативи, пов’язані зі зменшенням кількості автівок у місті, викликали менше підтримки. Зробити у центрі міста паркування автомобілів платним хоче лише 45%, а не погоджується з цим вже 47%. Майже половина респондентів (48%) також вважають, що треба розширити проїзну частину проспекту Незалежності (Ушакова) на одну-дві полоси, що зовсім не відповідає образу сучасного міста.

Збільшується завдана війною шкода херсонцям. Особливо це стосується пошкодженого житла та погіршення психологічного стану. 46% опитаних вказали, що у них було житло.

У 60% сімей, які мали власну нерухомість до війни (а це 87% опитаних), вона була пошкоджена під час війни, а у 5% повністю зруйнована. Тим не менш, 78% з них не обговорюють питання про її продаж. Бажаючих продати житло в Херсоні на 11% більше серед тих, хто зараз знаходиться поза Херсоном.

 

16% від усіх опитаних вказують, що вони обговорюють питання купівлі житла в Херсоні. Причому, якщо серед тих, хто зараз живе в Херсоні, таких 10%, то серед тих, хто виїхав – 24%. 97% опитаних вказала, що їх сім’я не здає свою нерухомість в Херсоні, а 21%, що хтось із сім’ї орендує житло в Херсоні.

Такі плани щодо нерухомості можуть говорити як про наміри щодо повернення в Херсон, так і про уявлення щодо ситуації в місті. Херсонці не готові позбавлятися свого житла, вони мають власну думку щодо майбутнього міста, його образу та структури, тобто будують свої плани не викидаючи місто з голови.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

 

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини