Моніторинг соціально-економічної ситуації. Звіт за результатами соціологічного онлайн – дослідження

Сер 6, 2024

Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади).

Мета дослідження: з’ясувати динаміку змін в оцінках херсонцями соціально-економічної та безпекової ситуації у Херсоні

Ключові результати:
Рейтинг проблем громади за останні півроку дещо змінився. Стало більше труднощів із працевлаштуванням (59%, + 12% порівняно з груднем 2023), на 6% збільшилася занепокоєність проблемою бродячих тварин (37%, +12%) і замалою кількістю укриттів (33%, +9%). Також до п’ятірки найбільш актуальних проблем увійшли «наслідки затоплення міста після підриву греблі Каховської ГЕС» та «несправедливий розподіл гуманітарної допомоги», але їх зміни знаходяться у межах похибки.


Щодо інформаційних потреб, то для херсонців залишається важливою інформація про надання гуманітарної допомоги (36%), а ось тих, хто хотів би отримувати більше інформації про діяльність місцевої влади стало менше – у грудні 2023 року таких було 41%, а зараз 34%.
Залишається високим попит на консультації з питань працевлаштування (32%, + 5% порівняно з груднем 2023), отримання компенсації 
 за пошкоджене під час війни майно (30%, – 2%), і з питань оплати за комунальні послуги (27%, +3%).
У контексті відновлення так само, як і в грудні 2023 року, до трійки пріоритетів увійшли: відбудова зруйнованих будівель (59%, +4%), виявлення та притягнення до відповідальності зрадників та колаборантів (49%, – 3%) і повернення людей в громаду (43%, + 2%).


Серед стратегічних напрямків розвитку закріпилися три: розвиток малого та середнього бізнесу (77%, +3 порівняно з груднем 2023 року), розвиток промисловості (61%, – 1%), розвиток туризму та рекреації (53%, +3%).
Психоемоційний стан херсонців можна описати збільшенням тривожності (56%, +5 порівняно з груднем 2023 року) і розчарування (40%, + 11%). Проте «надія» (43%) та «очікування покращень» (43%) залишаються в топ-5 найбільш популярних слів, які описують теперішній стан херсонців. Так само «надія» (53%) та «очікування покращень» (51%) знаходиться на вершині рейтингу слів, які виникають у херсонців, коли вони думають про майбутнє.
Херсонці продовжують страждати від обстрілів. Найбільшу шкоду завдає ворог житлу. На 16% за 10 місяців збільшилася кількість херсонців, у сім’ях яких було пошкоджено житло (з 35% у вересні 2023 року до 51% зараз), багатоквартирний будинок чи двір, де знаходиться квартира (+13%).
Рятівники (Державна служба з надзвичайних ситуацій у Херсоні), військові у Херсоні, херсонські волонтери і херсонські комунальники залишаються людьми з найбільшим рівнем довіри у громаді.


Має тенденцію до збільшення кількість тих херсонців, які не збираються повертатися у місто. За останні 11 місяців таких збільшилося у 7 разів – з 3% у липні 2023 року до 22% зараз.
Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини