Фонд «Захист» – на захист прав дитини.

Тра 28, 2010

«Дай руку, підліток» – так названо соціальну мережу, яку створив та адмініструє Херсонський обласний благодійний фонд «Захист». Її адреса в інтернеті – www.dairuku.org.ua. Це перша в Україні соціальна мережа для дітей та підлітків.

Ідея і проста, і непроста: нові комунікаційні можливості, які надають соціальні мережі, не завжди доступні для підлітків – за реєстацію в них треба платити, й контингент користувачів – в основному дорослі, з якими юні не дуже цікаво, а часто й дуже небажано. Тому знайти друзів, створити свої, підліткові групи, обмінюватися інформацією, фотографіями тепер юні херсонці можуть саме в цій інтернет-мережі. Інша мета досить складна та важлива: у непростих ситуаціях, в які часто потрапляють діти, вони розгублюються – далеко не всім батькам діти розповідають про свої біди, вчителям- тим паче, а до психологів у нас не прийнято звертатися, коли ми бачимо, що дитина змінилася, нервує, поведінка її стає неадекватною. Дитина дістає нервових ускладнень, які іноді закінчуються навіть суїцидами.

Розказати, що з тобою трапилося легше незнайомій людині,тим більше, що не в очі. Тож думаємо, що допоможемо дітям розкриватися, мати можливість скинути нервове напруження. Ми запросили  педагогів, соціальних працівників, психологів, юристів стати дитячими друзями і порадниками.

Ще наш фонд створив новий веб-ресурс для дорослих «Захист прав дітей» – www.ditu.ks.ua. Він розрахований на педагогів, соціальних працівників, батьків. На сайті не тільки новини світу, України та Херсонщини про події у сфері захисту прав дитини, але й найповніша законодавча база, довідники гарячих ліній. Для педагогів та вихователів – електронні підручники, у тому числі й підручник «Кожна дитина має право знати свої права», створений на замовлення  фонду «Захист», а ще –  розробки виховних годин, уроків, тренінгів, сценарії заходів для дітей з ознайомлення та усвідомлення своїх прав, мультфільми, соціальні відеоролики та багато цікавого, що допоможе у роботі з дітьми.

В ці дні в школи, особливо сільські, ми передаємо  плакати, буклети з текстом статей  Конвенції ООН про права дитини, кишенькові календарики для дітей з адресами нових веб-ресурсів.

Ми сподіваємося, що все це  буде доброю підмогою як для дорослих, так і для дітей у справі захисту прав наших маленьких громадян. Дякуємо Програмі розвитку ООН в Україні, Міністерству іноземних справ Данії та благодійному фонду «Творчий центр Каунтерпарт» за підтримку наших дій з захисту прав дітей на Херсонщині.

Керівник проекту «Активізація участі територіальних громад у захисті прав дітей», голова ХОБФ «Захист»                  Лариса Польська

Наші останні новини