Річний звіт Фонду громади міста Херсон “Захист” за 2022 рік

Бер 25, 2023

Як і для всієї України, минулий рік став для Фонду роком величезних випробувань. Військова агресія росіян зруйнувала всі наші задуми, плани та масштабні проєкти з розвитку громади, з якими ми розпочинали 2022-й рік. Врешті-решт, війна поставила під сумнів саме існування Фонду.

Вперше за майже двадцятирічну історію нашої організації питання постало руба: бути нам, Фонду громади Херсона, далі чи не бути? Ми повинні були знайти відповіді на запитання, чи здатен Фонд приносити користь громаді під час війни та окупації? Чи зможемо зберегти свою команду? Чи в силах нам налагодити роботу в умовах, коли кістяк організації розпорошено, окупанти переслідують усіх проукраїнських містян, а тим більше представників активної громадськості; коли офіс разом із матеріально-технічним обладнанням захоплено, а в місті елементарно відсутній зв’язок?

Але довго думати над цим і сидіти, склавши руки, ми не могли собі дозволити. Фонд змушений був миттєво реагувати на нові нагальні потреби, які виникали в громаді. Тож з перших днів війни наша організація започаткувала власну гуманітарну програму «Рятуймо разом! Херсон».

Поки було можливо, ми допомагали херсонським лікарням, закупивши і передавши ліки та медикаменти на загальну суму понад 1,3 млн. грн. Коли ж загарбники захопили медичні заклади і заблокували будь-які «зелені» коридори, основним напрямком нашої діяльності стала дистанційна фінансова допомога херсонським родинам з дітьми (насамперед багатодітним сім’ям і сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю). Ми охопили такою підтримкою не тільки Херсон, але й інші населені пункти Херсонщини, як ті, що поки залишаються окупованими, так і звільнені.

Завдяки численним благодійникам (не тільки херсонським, але і з різних куточків України та навіть зарубіжжя), бізнесу, партнерським організаціям та міжнародним донорам у 2022 році нам вдалося надати грошову допомогу майже 1600 херсонським родинам з дітьми загалом більш ніж на 4,3 млн. грн. Прагнучи допомогти якомога більшій кількості херсонців, залучити для цього додаткові фінансові ресурси, Фонд опановував нові методи роботи і продовжував свій організаційний розвиток. Так, ми розробили фандрейзингову стратегію організації, яка допомагає працювати в кризових умовах; першими серед херсонських організацій розпочали співпрацю з популярною краудфандинговою веб-платформою Be Kind і потрапили на онлайн Карту добрих справ (у рамках благодійної ініціативи ЩедрийВівторок (GivingTuesday).

При цьому Фонд громади Херсона «Захист» залишався вірним основним принципам своєї діяльності: прозорості, підзвітності та публічності. Як наслідок, наша організація отримала максимальну кількість зірок (п’ять) у національному рейтингу «Компас благодійності України», підтвердивши свою доброчесність та ефективність.

Надійною запорукою успішності нашої роботи стала підтримка й довіра з боку херсонців, благодійників і партнерів. Без вашої допомоги нам не було б про що писати у річному звіті! У 2023-й рік Фонд громади Херсона «Захист» вступає з непереборною упевненістю у Перемозі України, з відчуттям захоплення херсонцями та з новими амбітними планами щодо єднання і повоєнного відновлення громади, підтримки тих, хто цього найбільше потребує.

Слава Україні!
Героям слава!

Наші останні новини