Моніторинг ситуації в Херсоні

Січ 8, 2024

  • Громадська думка херсонців віддзеркалює ускладнення ситуації у громаді, спричиненою війною взагалі та підсиленням інтенсивності російських обстрілів міста Херсона на інших населених пунктів громади протягом останніх декількох місяців. Про це говорять як збільшення показників прямих втрат, яких зазнали херсонці (руйнування, поранення, розлади, жертви тощо), так і оцінки можливостей повернення додому, динаміка яких має чітку тенденцію до зниження.
  • Протягом останніх місяців спостерігається також тенденція до накопичення системних проблем, спричинених російською агресією, таких як безробіття, залежність від гуманітарної допомоги, наслідків обстрілів тощо. В той самий час, в оцінках респондентів видно, що громада, комунальні заклади та підприємства, міські управління держустанов контролюють ситуацію у місті, справляються з викликами військового часу, по мірі можливостей успішно вирішують проблеми, які знаходяться у сфері їх відповідальності. Усе це відображається в оцінці рівня довіри до ключових інституцій.

 

  • Результати опитувань також показують, що херсонці попри все не зневірилися. Всі питання про відновлення, подальший розвиток міста ретельно опрацьовувалися учасниками опитувань, варіант відповіді «важко відповісти» у всіх питаннях про майбутнє набирав лише декілька відсотків. Це означає, що херсонці бачать майбутнє міста. Так само «очікування на покращення» та «надія» (хоча і разом з «тривогою»), а не «розпач» є основними відчуттями херсонців за останні декілька місяців.
  • Спостерігається також тенденція до інформаційної втоми. Хоча інтенсивність та структура споживання інформації за останній час помітно не змінилися, ми бачимо, що херсонці стали відписуватися від телеграм-каналів – основного джерела інформації в громаді. Причому, бачення ситуації у місті ззовні (тими, хто виїхав) більш складніше/драматичне, ніж серед тих, хто зараз залишається у місті.
  • У той самих час значній частині херсонців бракує інформації про діяльність місцевих органів влади, знань куди звертатися за допомогою, адрес працюючих установ тощо.
  • Підсумовуючи результати за липень-грудень 2023 року, можна впевнено сказати, що слова про незламність херсонців – це не пишномовна фраза, а реальність.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

Долучайтесь до нових опитувань  на платформі Почути громаду Херсона 
Ваша думка важлива!

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини