Цінності, інформованість,ідентичність. Звіт за результатами соціологічного онлайн-дослідження

Жов 3, 2024

Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади).
Мета дослідження: з’ясування самооцінки, тотожності та ціннісних орієнтацій херсонців.


Ключові результати
:
Для приблизно половини (46%) херсонців локальна («херсонська») тотожність виявилася основною з запропонованого набору регіональних- політичних-етнічних ідентичностей. Для іншої половини (45%) основною стала «українська» ідентичність як сукупність етнічної (30%) та політичної (громадянської) (15%). Проте ці тотожності (локальна та національна) не протиставляються одна іншій, а доповнюють одна іншу, оскільки херсонці однаково пишаються тим, що вони херсонці (89%) і громадяни України (87%). Крім того, для більшості опитуваних сам Херсон асоціюється зараз з подіями починаючи з 2022 року. Ключовими словами теперішнього іміджу Херсона є «місто-герой», «незламність», «Херсон – це Україна», «нескореність».

Лише 22% опитаних зазначили, що вони щасливі (20% – радше щасливі, 2% – дуже щасливі. Переважна більшість опитаних – нещасливі (59%) або не змогли відповісти на запитання (19%).

Стан здоров’я також оцінюється херсонцями не на високому рівні. Лише 14% відчувають, що в них дуже добрий (1%) або добрий (13%) стан здоров’я. 56% визначили свій стан здоров’я на середньому рівні. Поганий стан свого здоров’я відмітили 24% опитаних, а дуже поганий – 5%.

Більше половини херсонців постійно слідкує за військовими подіями. Половина опитаних переглядає новини з фронту декілька разів на день (50%), а 26% переглядають їх щогодини. Відсоток тих, хто переглядає новини рідше ніж щодня – 9%.

Інші види новин привертають менше уваги серед опитаних. Щогодини їх перевіряє 9%, декілька разів на день – 29%, а один або два рази на день – 26%. 29% опитаних перевіряють їх рідше, або взагалі не перевіряють (7%).

Наступним питанням вияснювалася оцінка херсонців та херсонок щодо демократичності України. Загалом, більше половини респондентів (74%) бачать її на середньому або високому рівні. Більшість відповідей припало на середню опцію (5/10 балів) – 23%.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини