Херсон: пряма демократія. Звіт за результатами дослідження

Бер 12, 2024


Звіт за результатами дослідження онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою, посилання на яку відправлялося потенційним респондентам із бази даних (дослідницької онлайн-панелі Херсонської громади).
Мета дослідження: вивчення думки херсонців стосовно залучення громадян до процесу прийняття рішень у громаді та застосування інструментів прямої демократії.

Загалом херсонці позитивно ставляться до залучення громадян до процесу прийняття рішень у громаді. На думку більш ніж половини опитаних (52%), більшість рішень у громаді має прийматися за участю громадян. Проте в умовах воєнного стану участь містян у прийняття рішень в громаді має бути не такою широкою, як у мирний час. В умовах війни більшість рішень у громаді має прийматися за участю громадян вже на думку 41% опитаних.

  • Щодо того, хто саме має залучатися до прийняття рішень в громаді, то найбільш розповсюдженою була відповідь, що всі, хто має херсонську реєстрацію незалежно від місця перебування (37%), у тому числі ВПО (62%). Хоча помітна частина й тих, хто вважає, що ті, хто виїхав з громади або люди без херсонської реєстрації, можуть і не залучатися до процесу прийняття рішень в громаді.
  • Більшість опитаних має або чітке, або певне, але ще не сформоване уявлення, що таке «пряма демократія» (85% у сумі), і про найбільш розповсюджені її механізми та заходи. Серед найбільш популярних заходів виявилися опитування (62%), громадські слухання і публічні консультації (62%) та петиції (55%). Проте в умовах війни найбільш доречними вважаються опитування (64%) та петиції (61%).

 

  • Більше половини респондентів мали дослід участі в пасивних (дистанційних) заходах прямої демократії, тобто в опитуваннях та електронних петиціях як до початку повномасштабного вторгнення, так і після нього. Проте в активних заходах прямої демократії, таких як громадські слухання, брали участь лише 10% опитаних до повномасштабного вторгнення і 2% – після 24.02.2022.
  • Досить активною виявилася участь херсонців у петиціях, проте більше в якості підписантів. Після початку повномасштабного вторгнення 75% респондентів брали в них участь. Знову-таки з них лише 1% були ініціаторами створення петицій, а решта – підписантами.
  • Найбільш розповсюдженим приводом для створення петицій було порушення питання щодо присвоєння звання Герой України учасникам бойових дій (73%). Також значна частка учасників петицій обговорювалася різні топонімічні ініціативи: перейменування вулиць та населених пунктів.
  • Найбільш важливими темами для обговорення у мирний час виявилася тема розробки стратегії розвитку міста (67%), а під час війни – розподіл бюджету (66%).
  • Попри війну результати заходів прямої демократії мають оприлюднюватися – так вважає 83% опитаних.

Ознайомитись з повним звітом за результатами дослідження ви можете завантаживши його:

Долучайтесь до нових опитувань  на платформі Почути громаду Херсона 
Ваша думка важлива!

Дослідження проведено БО «Фонд громади міста Херсон «Захист» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.
Зміст продукту є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Відтворення та використання будь-якої частини цього продукту в будь-якому форматі, включаючи графічний, електронний, копіювання або використання будь-яким іншим способом з обов’язковим посиланням на джерело.

Наші останні новини